EL DILEMA DEL SOCIALISME

Sánchez té dubtes sobre les seves possibilitats i busca rellançar el seu relat

L'exlíder del PSOE reapareixerà dissabte a València però la seva candidatura està plena d'interrogants

"No ho està passant bé. Va estar a punt de ser president del Govern i ara és a casa", assenyala un col·laborador

undefined36082684 madrid 29 10 2016 politica pedro sanchez durante su comunica161124201235

undefined36082684 madrid 29 10 2016 politica pedro sanchez durante su comunica161124201235

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Diuen els col·laboradors de Pedro Sánchez que «no ho està passant bé» des que va deixar la secretària general del PSOE. «Ell va estar a punt d’arribar a la Moncloa. Es veia com a president del Govern. I ara està casa seva. No és fàcil assimilar-ho», assenyala un dirigent que ha acompanyat l’exlíder socialista des del principi, fa dos anys i mig, quan era un diputat gairebé desconegut que lluitava per fer-se un forat en el grup dels que lluitaven per la direcció del partit. Molt pocs creien llavors en ell, però Sánchez mostrava una enorme seguretat en les seves possibilitats. Ara, en canvi, el seu entorn explica que «té dubtes» sobre si ha de  tornar o no a presentar-se a les primàries del partit, que en principi tindran lloc al maig o al juny.

No obstant, l’exsecretari general vol mantenir viu el seu relat, en el qual apareix com una víctima de les elits del PSOE que el van obligar a anar-se’n per deixar governar Mariano Rajoy, i demà, a la localitat valenciana de Xirivella, farà la seva primera aparició en públic des de la seva controvertida entrevista a La Sexta, fa gairebé un mes, on va adoptar posicions contràries a les que havia mantingut fins al moment. El reconeixement de Catalunya com a «nació» i la necessitat de treballar «colze a colze» amb Podem, entre d’altres.

«Pedro no vol que es vegi com un acte de llançament de la seva candidatura, perquè no té decidit si es presentarà i perquè falten molts mesos per a les primàries», explica un dels organitzadors de la cita. Així que no serà un míting, sinó una taula rodona sota el títol 'El futur de la socialdemocràcia', en la qual Sánchez tornarà a exhibir el seu nou perfil. L’elecció dels seus acompanyants és molt significativa: José Antonio Pérez Tapias, d’Esquerra Socialista, i Odón Elorza, un dels 15 diputats del PSOE que van desobeir la direcció del partit i que en lloc d’abstenir-se davant Rajoy van mantenir el seu vot en contra. Els dos veterans dirigents formen part de l’ala esquerra del partit.

El caràcter «reflexiu» que Sánchez vol imprimir a l’acte no impedeix que busqui que aquest es converteixi en una exhibició de la seva empenta entre la militància. Dissenyat per José Luis Ábalos, líder dels socialistes a la província de València (la segona en nombre d’afiliats, només  per darrere de Sevilla), la trobada se celebrarà en un espai on amb prou feines caben 350 persones. El més probable, anticipen els col·laboradors de Sánchez, és que es quedi petit. Fins allà es desplaçaran autobusos des de diversos punts d’Espanya.

EL DEBAT SOBRE ELS RITMES

Notícies relacionades

El de Xirivella serà el primer d’una llarga sèrie d’actes de Sánchez, però l’exlíder, a diferència del que va assegurar fa un mes quan va renunciar al seu escó al Congrés («a partir de dilluns agafo el cotxe i recorreré tots els punts del país»), vol anar amb el fre trepitjat. No tots al seu equip comparteixen aquesta estratègia. A principis de novembre, Sánchez es va reunir a Madrid amb el seus principals col·laboradors per fixar un full de ruta. L’andalús Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, segons fonts presents en la trobada, va defensar la necessitat que l’exsecretari general anés per totes des del primer moment, amb una oficina de campanya i constants actes. Óscar López, exportaveu al Senat, va argumentar que la carrera era llarga i calia prendre’s les coses amb calma, un consell que està seguint Sánchez, que per una altra part ha perdut importants suports orgànics des que va deixar la direcció socialista.

Entre els líders territorials, el castellanolleonès Luis Tudanca i la madrilenya Sara Hernández continuen fent-li costat, però no la basca Idoia Mendia ni el català Miquel Iceta, que ahir es va desplaçar a Sevilla per recompondre ponts amb Susana Díaz, presidenta andalusa i arxienemiga de Sánchez. Tot i així, l’exsecretari general, a causa del seu èxit entre les bases, continua provocant molta por entre els que ara dirigeixen el PSOE.