Miquel Iceta i Susana Díaz busquen pacificar les relacions PSOE-PSC

El baró català i la presidenta andalusa es reuneixen a Sevilla en una llarga i intensa reunió en què no amaguen les seves desavinences

 

  / EFE / JULIO MUÑOZ

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

La trobada entre Susana Díaz i Miquel Iceta a Sevilla havia generat molt morbo. Després de notoris enfrontaments, no només per la defensa a ultrança del líder del PSC Pedro Sánchez enfront de la rebel·lió capitanejada per la presidenta andalusa, sinó pels atacs que aquesta va fer a Catalunya, els dos barons socialistes es van citar en territori susanista per buscar un acostament. La reunió va començar amb mitja hora de retard però va durar gairebé tres hores.

«Hem parlat del que ha passat, de com ho hem viscut i de la voluntat de superar les discrepàncies. De treballar junts perquè el PSOE recuperi la seva fortalesa, el seu vigor i la seva utilitat per a la societat espanyola», va explicar Iceta després de la xerrada, que des dels dos bàndols es va considerar tan llarga com intensa i en què no es van amagar les desavinences, però en què es va mostrar voluntat de superar-les. «Hem parlat del problema de discrepància per la posició diferent per la investidura de Mariano Rajoy i que s’hagi produït un xoc de legitimitats entre el PSC i el PSOE i hem parlat molt de política». Tots dos van coincidir en la necessitat de solucionar el problema de Catalunya i van posar l’acord del PSE amb el PNB a Euskadi i els acords de Granada com a vies per resoldre’l.

En una breu intervenció, Díaz va valorar de forma positiva la reunió, que va qualificar de «franca i cordial» i va admetre que «fa falta una reforma constitucional urgent». «Tots buscant la voluntat d’unir que és el que necessitem ara, del PSOE amb el PSC i del PSOE en el seu conjunt», va subratllar abans de dir que tant socialistes andalusos com catalans treballaran «de la mà» per buscar aquest diàleg.

La gestora va aplaudir aquesta reunió, en pro de pacificar les relacions enterbolides des de fa temps. Una falta de sintonia que es va començar a visibilitzar fa més d’un any, quan en la campanya del 27-S la presidenta andalusa va acabar el seu primer acte de campanya a Catalunya sense esmentar Iceta ni Sánchez.

La mala relació es va enverinar encara més durant la campanya del 26-J, quan Iceta va aprofitar un míting amb Sánchez a l’Hospitalet per respondre amb duresa a les diatribes de Díaz contra els «privilegis» de Catalunya. «¡Ai d’aquell que vulgui enfrontar pobles! Pobres idees, pobre lideratge», va dir Iceta. 

RETRETS

Notícies relacionades

Però després del cop d’estat al PSOE, la guerra larvada encara es va tensionar més. Díaz va ser molt dura amb el PSC per la seva negativa a abstenir-se en la investidura de Rajoy. Retret que li va tornar a transmetre a Iceta durant la reunió. «Hi ha una voluntat enorme de donar per tancat el problema a través de la revisió del protocol d’unitat », va dir el líder del PSC, que fins ara es mostrava contrari a tocar el pacte firmat l’any 1978.

Confien tots dos que la llarga reunió d’ahir, en què no van parlar de les primàries del PSOE, contribuirà a apagar l’incendi. «Cada dia que passa estem una mica millor, però no podem oblidar que venim d’un problema molt seriós que ha causat ferides molt profundes i ens hem d’esforçar molt a fons per superar-les», va assegurar el sempre optimista Iceta. «Susana té una gran voluntat d’unir (...). Me’n vaig content de Sevilla».