FUNERAL PER L'EXALCALDESSA DE VALÈNCIA

Un adéu multitudinari i amb arestes per a Rita Barberá

"Ha sigut un enorme honor ser amic de Rita Barberá", afirma Rajoy

36403257 60

36403257 60 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

La sala principal del Tanatori Municipal de València es va quedar petita ahir per celebrar el funeral per Rita Barberá i desenes de persones el van seguir al vestíbul, davant les portes de l’entrada que es van quedar obertes. Durant el dia un degoteig de representants de la societat civil hi van anar a expressar el seu condol.

Una cosa semblant va succeir a l’ajuntament, que va registrar cues durant tota la jornada per firmar al llibre de condol. El consistori i el portal altar de casa de Barberá van ser els escenaris per a l’adéu dels ciutadans anònims. En el comiat a l’exalcaldessa no van faltar ni gent ni arestes, un fidel reflex del que va ser la seva trajectòria política.

La família havia demanat poder celebrar una cerimònia íntima amb amics i familiars però sense partits i institucions i aquesta difusa línia va permetre que cadascú se situés d’un costat o d’un altre. Tots, excepte Mariano Rajoy, que va voler estar en tots dos. El president del Govern va subratllar que hi havia anat «com a president del PP i amic de Rita» i va ressaltar que va ser un «gran honor» gaudir d’aquella amistat. També va subratllar que va ser una «extraordinària alcaldessa».

Amb ell, ambé hi van assistir, entre altres, la presidenta del Congrés, Ana Pastor; la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i la diputada Celia Villalobos. «Amb el que ella us va donar i la vau deixar caure», es va sentir a l’entrada d’aquesta comitiva des de la zona en què hi havia alguns dels familiars. Al seu costat, els més afectats i els més dolguts eren els seus col·laboradors a l’ajuntament.

L’exregidora Mayren Beneyto va dir que la forma com va morir «ha sigut el més trist del món» i va subratllar que «estar apartada de tots aquells que van ser els seus companys i els seus amics va ser el pitjor per a ella». L’encara regidor Félix Crespo va obrir el focus i va dir que la senadora no va poder assumir «les vexacions, l’insult, el menyspreu i l’oblit de tants amb qui havia treballat i l’havien estimat». Va tancar el cercle el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, que abans de presidir el funeral va lamentar la «injusta» condemna «pública» que, segons ell, va haver de suportar.

Entre els que es van acollir expressament al desig de la família hi havia els principals representants del PP al País Valencià. La seva presidenta, Isabel Bonig, i els seus col·laboradors no hi van ser presents. Ells van ser dels que més van pressionar perquè al setembre Barberá fes un pas al costat. 

ADVERSARI, NO ENEMIC

Notícies relacionades

Tampoc hi va haver representants institucionals, encara que tots ells es van recordar d’ella al matí en l’acte d’entrega dels Premis Jaume I. Des de l’alcalde Joan Ribó, fins a Felip VI, passant pel president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, que va aprofitar també per marcar altres distàncies i va demanar no deshumanitzar la política. «La grandesa de la democràcia és que permet que qui pensa diferent es converteixi en adversari però impedeix que se’l consideri enemic», va recalcar.

L’acte havia començat amb un respectuós minut de silenci i una de les senyeres de l’estrada va lluir un crespó negre en honor a Barberá, que en els pròxims dies seguirà rebent actes de record i homenatge. Dilluns tornarà a celebrar-se una missa per ella a la catedral, on dimecres la seva germana ja va deixar clar que «l’únic judici verdader és el del Totpoderós».