L'ESTABILITAT PARLAMENTÀRIA

Puigdemont celebra el preacord pressupostari i lamenta haver perdut temps

El president se suma a la mobilització sobiranista a Amer (Girona)

Denuncia de nou la "pulsió antidemocràtica" del Govern del PP

jjubierre36271051 amer  la selva  13 11 2016  el president puigdemont proclama161113152952

jjubierre36271051 amer la selva 13 11 2016 el president puigdemont proclama161113152952 / Gloria Sanchez Bartolome

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha felicitat per la decisió de la CUP de no donar un cop de porta d'entrada als pressupostos del Govern, a diferència del veto que els cupaires van exercir respecte als comptes per a aquest any. Però Puigdemont no ha pogut evitar lamentar-se: "S'ha perdut un temps que no hauríem d'haver perdut". Una manera de donar un clatellot als seus socis anticapitalistes, a qui acusa així d'haver encallat durant mesos el procés sobiranista. Per això els ha demanat que "reflexionin" sobre el que ha passat des d'aquest veto, inclosa la qüestió de confiança i la inestabilitat que de nou ha afectat el procés sobiranista.

"ÚLTIMA OPORTUNITAT"

Aprovar definitivament els comptes (cosa que la CUP no garanteix), és l'"última oportunitat" per culminar la ruta independentista amb èxit, segons Puigdemont, que ha parlat a Amer (Girona), el seu poble natal, que l'ha distingit com a fill predilecte i li ha concedit la medalla d'or de la localitat.

Els comptes del 2017 són, doncs, pel president l'"eina indispensable" per arribar a la independència i per això s'ha mostrat convençut que la CUP mantindrà el suport en la votació final dels comptes, tot i que els cupaires han advertit que de moment no són els seus comptes. També des d'ERC, el diputat republicà Gabriel Rufián ha mostrat la seva confiança en un suport dels anticapitalistes perquè els catalans estan "acostumats a negociar impossibles, ho portem a l'ADN".

Notícies relacionades

Puigdemont també ha demanat a l'oposició "assumir la seva responsabilitat" i no anteposar "les seves idees antiindependentistes davant uns pressupostos" que el president, lògicament, ha defensat perquè són "bons per a la gent".

DE NOU A LA MANIFESTACIÓ

El president ha sigut fidel de nou a la seva voluntat de manifestar-se per la independència, tal com va fer a la Diada. Aquesta vegada no ho ha fet a Barcelona -epicentre de la convocatòria de les entitats sobiranistes en defensa de la llibertat d'expressió- sinó a Amer, però mantenint el seu to combatiu i crític respecte a la qualitat de la democràcia espanyola. "On hi hagi un demòcrata a Catalunya també hi haurà una veu que s'aixecarà clara contra la deriva i la pulsió antidemocràtica del govern central", ha proclamat Puigdemont, censurant de nou que l'Estat intenti "resoldre pels tribunals o per altres mètodes aquelles situacions que només admeten una resolució, que és política i democràtica". En aquest sentit, l'enèsim missatge de convicció respecte a la celebració del referèndum, perquè el poble català "decidirà lliurement a les urnes" el seu futur i el seu vincle amb Espanya.