EL REPARTIMENT DELS RECURSOS PÚBLICS

El Govern català rebaixarà la deducció per vivenda a 250.000 persones per complaure la CUP

Acorda amb els anticapitalistes mesures per obtenir fins a 180 milions addicionals

La Generalitat crearà amb una llei un tribut sobre vivendes i embarcacions de luxe propietat de societats

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Un total de 250.000 contribuents de l'IRPF amb ingressos superiors a 30.000 euros anuals deixaran de disfrutar a Catalunya d'un 1,5% de deducció addicional per vivenda habitual si prospera el paquet de mesures fiscals que el Govern ha acordat amb la CUP en l'avantprojecte de pressupostos de la Generalitat per al 2017.

Una vegada descartat apujar l'IRPF a les rendes més altes, aquesta rebaixa és una de les mesures que Junts pel Sí i el seu soci anticapitalista han pactat després d'un treball d'"aproximació de posicions polítiques" sota els principis d'"equitat i progressivitat", segons ha explicat el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó.

Del total de 886.000 beneficiaris d'aquesta deducció, uns 250.000 contribuents amb ingressos de més de 30.000 euros deixaran de beneficiar-se d'aquest avantatge dirigit a propietaris de vivendes adquirides fins al juliol del 2011, i que permet actualment disfrutar l'1,5% addicional als joves de menys de 32 anys, amb menys de 30.000 euros d'ingressos, als discapacitats, als que tenen fills i als que fa més de 183 dies que estan a l'atur.

MÉS PROGRESSIVITAT

Aquest límit de 30.000 euros és per al conjunt dels contribuents. "La voluntat és que hi hagi més progressivitat. Se'ls exigia als joves aquest límit d'ingrés, però no a la resta, i ara es farà al conjunt", ha afirmat Salvadó.

El conjunt de mesures, que la CUP ha de ratificar aquest dissabte en el seu consell polític, suposarà uns 120 milions d'euros addicionals l'any que ve i, una vegada funcionin un exercici complet, el 2018, seran un total d'uns 181 milions.

GRANS FORTUNES

L'acord preveu també la tramitació futura d'una proposició de llei per crear un impost que gravi "els actius no productius" de societats, com vivendes embarcacions de luxe. Salvadó assegura que es descarta gravar directament les grans fortunes, ja que la Generalitat té "molt poques" competències en matèria de l'impost del patrimoni.

A més d'incloure nous tributs sobre begudes ensucrades -serà de 0,08 euros per litre en les d'entre cinc i vuit grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, i de 0,12 en les de més de vuit grams- o un nou gravamen sobre els efectes de la centrals nuclears o la reformulació del tribut als establiments comercials, el gravamen a les estades turístiques recaurà també sobre les vivendes turístiques, però els obligats tributaris de cara al fisc català seran les plataformes i operadors com Airbnb. També en el cas de les begudes ensucrades envasades, l'obligació recaurà sobre els distribuïdors, sota la nova figura dels assistents de recaptació. 

Notícies relacionades

Salvadó ha explicat que els objectius del Govern són "corregir externalitats negatives de caràcter social, mediamiental, sanitari o econòmic". En alguns casos, a més, amb objectius molt concrets, com és el cas de l'impost sobre les estades en establiments turístics, amb la idea de "regular la demanda turística que genera més saturació sobre certs barris de Barcelona".

Una altra de les novetats és un augment del 10% en el gravamen que recau sobre la compravenda d'immobles de més d'un milió d'euros.