ELS COMPTES CATALANS DEL 2017

Ciutadans i el PPC portaran els pressupostos al TC si destinen fons al referèndum

"Bildu és l'assessor fiscal del Govern", denuncia Carrizosa

Catalunya Sí que es Pot considera que els comptes són un "simple retoc" que debilita els anticapitalistes

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'oposició s'ha mostrat molt crítica amb el preacord a què Junts pel Sí i la CUP han arribat per a l'avantprojecte dels pressupostos de la Generalitat. Ciutadans, arran de la proposta de crear un impost de grans fortunes com va fer la Diputació foral de Guipúscoa, ha denunciat que "Bildu ['pare' de la taxa guipuscoana] és l'assessor fiscal del Govern de la Generalitat via les CUP" i ja ha advertit que impugnaran els comptes si inclouen partides destinades al referèndum d'autodeterminació. Una reacció que també ha sigut prevista pel PP, segons Xavier García Albiol. Per la seva part, Catalunya Sí que es Pot considera que aquest preacord debilita la CUP perquè les mesures són un "simple retoc" i no una "verdadera reforma en profunditat".

Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans, ha lamentat que tots els catalans hagin d'estar a expenses del "soci inestable" de Junts pel Sí, i que aquests "pressupostos accidentats paguin els peatges a la radicalitat de la CUP" i que estiguin en l'aire, pendents de la votació en l'assemblea dels anticapitalistes d'aquest dissabte. Sobre el text en si ha assenyalat que castiga les classes mitjanes, posant com a exemple la rebaixa en la deducció per vivenda a 250.000 persones. "Estan pensant a gravar més les classes mitjanes en lloc de pensar en com ajustar-se ells el cinturó".

Pel que fa a les possibles mesures legals a adoptar, el portaveu 'taronja' ha assenyalat que el seu partit farà valer "tots els recursos jurídics" que tinguin al seu "abast". I que si el Govern i els anticapitalistes "inclouen partides que facin que tots els catalans" hagin de pagar la festa d'uns, és la responsabilitat de Ciutadans "no admetre-ho". Segons Carrizosa, si el sobiranisme inclou partides "que el TC pot impugnar, i provoquen que els catalans es quedin "sense uns nous pressupostos per atendre les seves necessitats socials" quedarà demostrada la seva aposta per l'"enfrontament".

Notícies relacionades

Carrizosa ha coincidit amb Joan Coscubiela, portaveu de Sí que es Pot, a criticar que hagin hagut de saber per la premsa sobre els pressupostos. Des de la coalició de l'esquerra alternativa han lamentat que hagi renunciat a una reforma fiscal "verdadera" i en "profunditat", conformant-se amb un pacte que suposarà 120 milions d'euros addicionals, una xifra que veuen insuficient per poder fer front a les polítiques socials.

Després de lamentar que Oriol Junqueras hagi "bloquejat" el diàleg amb la resta de grups parlamentaris, Coscubiela ha instat els cupaires a unir forces per aconseguir una ambiciosa reforma, que afronti impostos propis i cedits com el tram autonòmic de l'IRPF, el de successions i donacions o el de patrimoni.