LES PORTADES DE LA PREMSA

De l'alcaldessa de Berga, de desobediència i repressió jurídica, de 'finezza' i testosterona

La tensió independentista per la deriva última del procés acapara l'atenció editorial del quiosc, i 'La Vanguardia' qüestiona la reacció de Puigdemont

portada-ara-05-11-2016

portada-ara-05-11-2016

7
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Als diaris de Barcelona mana avui la pujada de tensió dels independentistes -entre si i amb els Mossos- per la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós (CUP), per desacatar dues citacions judicials per no retirar l'estelada de l'ajuntament en dues jornades electorals. És un significatiu pas més en l'espiral desobediència/repressió desencadenada per la callada política del Govern conservador de Mariano Rajoy i el desafiament del procés sobiranista a Catalunya, que ja acumula 277 procediments oberts contra càrrecs municipals catalans a instàncies del PP i del Govern del regne d'Espanya.

Aquest és el gran tema informatiu i editorial, encara que la premsa de Madrid mira cap als EUA i el nou Govern espanyol, tant perquè arrenca amb l'encàrrec de Rajoy de "dialogar i pactar molt" com perquè la flamant ministra Dolores de Cospedal s'entesta a compaginar la cartera de Defensa amb la secretaria general del PP, cosa que no ha pactat amb Rajoy. També es llança al quiosc de la capital la candidatura de Patxi López per reconstruir el PSOE: l''exlehendakari' publica un article a 'El País' amb el seu pla, i el diari el presenta com una tercera via entre Pedro Sánchez -ahir havia adherit per a la seva causa 60.000 simpatitzants a la seva pàgina web- i els barons que el van decapitar.

Vegem els sis editorials sobre l'última deriva d'un plet espanyol i les posicions enfrontades a Barcelona i Madrid.  

BOMBES I REPRESSIÓ JUDICIAL

'El Punt Avui' assumeix la posició més bel·ligerant. Titula a la primera pàgina la interpretació de l'alcaldessa: que la detenció és un "atac contra tot el poble català". Ho defensa en un editorial titulat "Repressió judicial a Catalunya", que se centra a denunciar que "l'Estat ha entrat en un camí de repressió dels càrrecs electes catalans" i un "Govern espanyol que prefereix utilitzar de manera maldestra el poder judicial amb els conflictes polítics abans que negociar, cosa pròpia de qualsevol democràcia avançada". Segons el director, Xevi Xirgu, "les primeres bombes del bombardeig jurídic, ara ja amb conseqüències concretes, formen part de l'estratègia de la por de l'Estat".

'FINEZZA', SÍ; TESTOSTERONA, NO

L''Ara', per la seva banda, centra la seva reflexió editorial sobre què ha de fer "el sobiranisme davant el repte de la guerra judicial contra els municipis" a advertir del risc de desunió de les forces polítiques i de deslegitimar les institucions catalanes, i demana impossibles als Mossos. Acaba així: "És imprescindible un protocol clar i unitari sobre què s'ha de fer en cada moment. Si cadascú es dedica a actuar pel seu compte buscant el titular fàcil i s'entra en una mena de competició per veure qui és més valent o heroic, el procés estarà abocat al fracàs i al ridícul. Aquesta no és una partida testosterònica, sinó que reclama, precisament, un elevat grau de 'finezza' i intel·ligència política. El sobiranisme ha de saber preservar la integritat de les institucions i situar-se en cada moment en un escenari guanyador. I no hi ha dubte que la previsibilitat de l'Estat ha de ser llegida amb responsabilitat".

Antoni Bassas afegeix a "Càrrecs individuals, causa col·lectiva": "De la dignitat de la resposta de tothom depèn el futur".  

RENY PER A PUIGDEMONT

'La Vanguardia', per la seva banda, sosté al seu editorial ("Desobediència a Berga") que ni l'estratègia de desacatament de la CUP ni el desig d'emancipació nacional són majoritaris, abans d'amonestar Carles Puigdemont: "Sorprenen (...) les paraules del president de la Generalitat quan tipifica l'episodi protagonitzat ahir per Venturós com de 'persecució per les seves idees'. Potser seria més precís qualificar-lo de mecanisme legal que s'aplica a tothom sense distinció d'idearis". I acaba així: "L'èpica de la desobediència, ara en voga, pot complaure un grup com la CUP, que té una influència parlamentària, per cert, molt superior a la seva representativitat real. Però passa que la majoria dels ciutadans prefereixen viure en un marc que garanteixi les normes de convivència; en un marc que reculli sempre la pluralitat d'idees i, alhora, eviti la imposició de criteris per part dels que intenten burlar la llei".

NO HI HAURÀ SOLUCIÓ JURÍDICA

L'editorial d'EL PERIÓDICO, titulat "Els Mossos i la desobediència", diu: "En un Estat de dret és legítim advocar per un canvi de l'ordre legal vigent, però no ho és exigir a la policia que esculli quina part de la llei compleix i quina no. El que va passar a Berga ha servit per visualitzar el que significa la desobediència de la qual tant parlen la CUP i amplis sectors de l'independentisme. Si bé és cert que la solució al conflicte a Catalunya no serà jurídica, també ho és que la desobediència a la llei en vigor té conseqüències legals. I el que està fora de discussió és que els Mossos han de complir amb la seva obligació".

DE CINISMES I DESVARIS

A Madrid, 'El Mundo' dedica l'extens editorial noble a la qüestió des de la lògica nacionalista espanyola usual que dóna per fet que la "quimera secessionista" ha sobrevingut per generació espontània, sense causa amb l'Espanya de Rajoy. "Berga mostra el risc d'alimentar la desobediència", es titula un text que titlla de cíniques, esbojarrades i anòmales les tesis sobiranistes i que considera la reacció de Puigdemont d'“hipòcrita, ambigua i falta de coherència”.

Aquest és el final: “Oriol Junqueras va alertar ahir del perill de ‘judicialitzar’ la política. És una afirmació carregada de cinisme perquè el president d'ERC i vicepresident de la Generalitat sap perfectament que l'Estat no es pot quedar impassible davant el continu atac a la llei per part de les forces sobiranistes. Per descomptat que les reivindicacions polítiques tenen el seu curs al marge de l'acció de la justícia, però sempre que es respecti el marc constitucional vigent. I, per desgràcia, el Govern català fa anys que s'ha instal·lat no només en l'incompliment de sentències, sinó en un full de ruta separatista que traspassa del tot la legalitat”.

“L'actitud -diu l'últim paràgraf- desafiadora de l'alcaldessa de Berga és fruit d'aquesta deriva. Així que tant Puigdemont com ERC haurien de deixar d'amagar-se en el victimisme. Però, sobretot, és urgent que recondueixin el seu desvari polític. Això suposaria avançar cap a posicions moderades que permetrien buscar una sortida raonable a l'atzucac de l'anomenat procés sobiranista”.

CREURE'S LES TEVES MENTIDES

'La Razón', l'altre diari de la capital del regne que porta a la portada l'esclat de la CUP amb els Mossos, ofereix també un editorial circumscrit a aquest episodi. A "El 'cas Berga' i les mentides arriscades" es llegeix: "Plantejar a una policia judicial com és la catalana aquesta qüestió [que "triïn si estan amb la justícia espanyola o amb el procés independentista"] només pot ser fruit de la fuga de la realitat d'uns individus que han arribat a creure's les seves pròpies mentides". I acaba considerant l'avís del jutge a Venturós que una nova desobediència pot comportar-li presó de "pertinent per a qui, segurament, pensa que el compliment de la llei és electiu".  

 ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El futur dels EUA es decideix en mitja dotzena d'Estats"; "Patxi López presenta el seu pla per reconstruir el PSOE"; "¿La cultura necessita un ministeri?"; "El 'cas Espinar' eleva les tensions a Units Podem".

EL MUNDO

"Cospedal frena els seus crítics i diu que seguirà al capdavant del PP"; "La CUP demana a la Generalitat que els Mossos no acatin les ordres dels tribunals"; "Un jutge investiga l'exfutbolista Raúl per aixecament de béns"; "Viatge al cor de 'Trumplàndia'"; "Chaves i Griñán s'enfrontaran a penes de presó pel 'cas ERO'"; "La tragèdia del 'botellon".

ABC

"Rajoy demana als seus ministres 'dialogar i pactar molt".

LA RAZÓN

"Rajoy i Rivera parlen per activar el seu pacte la setmana que ve. Cospedal diu que seguirà al capdavant del PP després del congrés i remou el partit"; "La CUP esclata contra els Mossos per la detenció de l'alcaldessa de Berga"; "El jutge obre judici oral a Chaves i Griñán pels ERO"; "La pista clau del segon mòbil de Diana Quer".

ARA

"El xoc amb l'Estat es trasllada als municipis. 277: els procediments oberts contra càrrecs municipals"; "Tarragona, abocada a ajornar al 2018 els Jocs Mediterranis"; "Montserrat Roig, 25 anys després".

EL PUNT AVUI

"'És un atac contra tot el poble català'"; "Rajoy és veurà amb Puigdemont si no hi ha 'línies vermelles"; "Vull marxar deixant un bon record"; "Els Jocs Mediterranis s'ajornen un any"; "Iceta demana col·laboració amb el PSOE".  

LA VANGUARDIA

"Rajoy dóna prioritat als pactes en pensions i finançament"; "La detenció de l'alcaldessa de Berga tensa la relació entre Govern i CUP"; "Xavier Domènech: 'Estic disposat a liderar el partit dels comuns'"; "Et necessito', diu Obama al votant afroamericà".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Pujada de tensió independentista"; "Rajoy recepta diàleg"; "Rellogats fets fora de casa i sense drets"; "Les oficines també deixen el centre de BCN"; "Tarragona ajorna fins al 2018 els Jocs del Mediterrani"; "Sampaoli revoluciona el Sevilla".