El jutge dels ERO obre judici oral contra Chaves i Griñán

El magistrat també acorda la imposició d'una fiança de 4,2 milions d'euros al segon en concepte de responsabilitat civil

El jutge decreta l’obertura del judici oral pel cas dels ERO. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts

El jutge de reforç del Jutjat d'Instrucció número 6 de Sevilla, Álvaro Martín, que investiga el cas dels ERO fraudulents d'Andalusia, ha dictat resolució d'obertura de judici oral contra els expresidents de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán i 24 ex alts càrrecs de la Junta, entre ells sis exconsellers, i ha imposat a Griñán una fiança de 4,2 milions d'euros.

En una resolució datada el 3 de novembre, el jutge obre judici oral contra els expresidents i els exconsellers José Antonio VieraCarmen Martínez Aguayo, Francisco VallejoMagdalena ÁlvarezGaspar Zarrías i Antonio Fernández en el marc de la peça separada del procediment específic pel qual es van concedir les ajudes investigades en el 'cas ERO', l'anomenada peça política.

El magistrat, que els imputa els delictes de prevaricaciómalversació associació il·lícita, acorda crear una peça separada de responsabilitat civil i requereix Griñán i Martínez Aguayo perquè prestin una fiança de 4.214.702 euros; a Viera perquè ho faci en la quantitat de 6.229.108 euros, mentre que a Vallejo li demana una fiança de 3.763.332 euros, advertint-lo que, en cas de no fer front a aquestes fiances, es procedirà a decretar l'embargament de béns.

REPARTIMENT DE LA RESPONSABILITAT

Segons explica el jutge, "per a la determinació d'aquestes quanties s'ha atès al criteri dels exercicis durant els quals es va participar, presumptament, pels acusats en la malversació, ponderant el nombre d'implicats que hi va haver en cada un d'aquests exercicis, de la qual cosa es deriva un repartiment de la responsabilitat en atenció a aquest nombre de responsables, encara que finalment pugui acabar sent exigida d'una manera solidària".

Notícies relacionades

Així mateix, "s'ha ponderat l'existència d'altres procediments en què també s'exigeix el reintegrament d'aquestes sumes, i per això s'aplica una reducció fins al 10% de la quantitat quantificada pel Ministeri Fiscal en cada exercici, aconseguint-se així la suma total que s'exigeix a cada acusat".

Chaves i Griñán es van veure obligats a donar-se de baixa del PSOE després que el jutge Martín dictés, el dia 1 de juny, la resolució de procediment abreujat, el pas previ a l'obertura de judici oral. El codi ètic del partit decreta la baixa preceptiva per als afiliats a qui s'obri judici oral.