REACCIONS AL NOU GABINET DE RAJOY

El PSOE: "No és un Govern fet per al diàleg"

Els socialistes avisen que l'Executiu de Rajoy "tindrà serioses dificultats" en aquesta legislatura

L'Executiu català critica la permanència de Montoro a Hisenda pel seu "infaust record per a Catalunya"

undefined35860954 madrid 10 10 2016  rueda de prensa de mario jimenez tras la 161103191024

undefined35860954 madrid 10 10 2016 rueda de prensa de mario jimenez tras la 161103191024

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Criticada per gran part de la militància socialista i la resta de l'oposició per l'abstenció en la investiduraabstencióinvestidura de Mariano Rajoy, la direcció interina del PSOE ha rebut aquest dijous amb dures crítiques el nou Govern Governdissenyat pel líder del PP. Segons el seu parer, el president no ha entès el moment actual, en què la fragmentació d'un Parlament sense majories exigeix una actitud molt més dialogant que la que Rajoy ha mostrat amb la seva elecció de ministres. El diagnòstic de la resta de l'oposició ha sigut coincident: Podem, Ciutadans i el Govern català han assenyalat que es tracta d'un Executiu "de continuïtat".

"És un Govern fet pensant en el seu partit i no en els ciutadans, on repeteixen elements sense capacitat de diàleg. Rajoy no ha fet un Govern per al diàleg i això anticipa serioses dificultats per al Govern en aquesta legislatura. El Parlament haurà de prendre les seves decisions i el Govern es veurà en una situació molt complicada", ha assenyalat Mario Jiménez, portaveu de la gestora que pilotarà el PSOE fins al pròxim congrés, que tindrà lloc l'any que ve.

Intentant traslladar que la seva polèmica abstenció no implicarà menys fermesa en l'oposició, el dirigent socialista ha començat assenyalant que el cap de l'Executiu havia enviat un molt mal senyal al no comparèixer per explicar els nomenaments. Després ha dit que els nomenaments de Rajoy provaven que era un "brindis al sol" el missatge sobre la recerca d'entesa enviada pel cap de l'Executiu en la investidura. "Tenim la sensació que, tant per les formes com pels ministres escollits, Rajoy no acaba d'adonar-se que està en una situació completament nova a la qual no està sabent donar una resposta", ha continuat Jiménez, criticant en especial la repetició en el càrrec de diversos ministres: Cristóbal Montoro, a Hisenda malgrat l'amnistia fiscal; Fátima Ibáñez, a Ocupació malgrat la reforma laboral, i Íñigo Méndez de Vigo, a Educació després d'haver sigut incapaç de pacificar el sector.

CAP "GARANTIA"

El nou Executiu ha concitat una rara unanimitat. "És un Govern de continuïtat. Hi trobem a faltar els canvis que havien anunciat. Set ministres repeteixen i alguns d'ells són de record infaust per a Catalunya, com Montoro", ha dit la portaveu del Govern català, Neus Munté, per qui el nomenament de la catalana Dolors Montserrat Dolors Montserrat al capdavant de Sanitat "no és garantia de més diàleg ni de més comprensió amb Catalunya". Fonts de l'Executiu català han mostrat, a més, desconfiança perquè Santamaría, encarregada de la carpeta catalana, pugui solucionar el conflicte, informa Fidel Masreal.

Notícies relacionades

"Res de nou", ha coincidit el responsable de Relacions amb els Moviments Socials de Podem, Rafael Mayoral. "Els que comparteixen que Rajoy era la millor opció com a president potser estan contents. Nosaltres, no: no ens agrada Rajoy ni tampoc [Luis] De Guindos a Economia ni Montoro a Hisenda. Creiem que és un Govern incapaç d'afrontar els reptes del país i de continuïtat, i volem un canvi de polítiques que és clar que aquest Govern no farà", ha argumentat.

Des de Ciutadans, que va firmar un pacte amb el PP i va votar a favor de la reelecció de Rajoy, el seu portaveu parlamentari, Juan Carlos Girauta, ha evitat valorar els ministres, però també ha considerat que formaven un equip "de continuïtat". Tot i així, ha advertit a Rajoy que no podria seguir fent gala de les mateixes "formes" perquè ara el partit taronja el "vigilarà".