EL POLS INDEPENDENTISTA

El Constitucional avalarà la reforma que li permet suspendre Forcadell

El tribunal podrà posar-la en pràctica davant futures actuacions del Parlament

La magistrada Adela Asúa renuncia a la ponència al discrepar de la majoria

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional donarà llum verda a la reforma de la seva llei reguladora que preveu la inhabilitació dels polítics i càrrecs públics que desobeeixen les seves resolucions, mentre aquestes es compleixen, i dóna l'opció d'acordar la seva execució per una altra administració, segons va avançar 'La Vanguardia' i ha confirmat aquest diari. El ple de l'alt tribunal es reunirà aquesta setmana dimecres i dijous, al ser dimarts festiu.

Una vegada avalada la reforma, que va ser aprovada pel Govern del PP en els últims dies de la seva majoria absoluta amb tota l'oposició en contra, l'alt tribunal podrà utilitzar les mesures que li permeten accelerar la seva resposta davant la desobediència de les seves resolucions. I davant futures resolucions del Parlament, com la votació del 6 d'octubre, que també va ser impugnada per l'Advocacia de l'Estat, podria utilitzar les seves noves facultats i deixar de banda altres vies que ja existien, com la remissió del cas a la Fiscalia, acordada respecte a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

L'alt tribunal va tractar de resoldre els recursos presentats per la Generalitat i el Govern basc contra les noves mesures coercitives previstes en la seva llei reguladora abans que l'incident d'execució de sentència que l'Advocacia de l'Estat va presentar contra l'actuació de Forcadell en la votació del Parlament de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent que obria la via de la unilateralitat. 

Però al constatar que les deliberacions es prolongarien més del que es desitjava, es va optar per deduir testimoni contra Forcadell perquè fos la Fiscalia la que interposés una querella contra ella, com va fer el passat 6 d'octubre. La querella per desobediència i prevaricació va ser admesa a tràmit pel passat dia 25 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

TRES ENFRONT DE VUIT

Per no prolongar un debat que s'havia comprovat estèril, la vicepresidenta de l'alt tribunal, Adela Asua, ha renunciat a la ponència. La seva proposta de resolució només comptava amb el suport dels magistrats Juan Antonio Xiol Fernando Valdés

Encara que al Tribunal Constitucional és habitual que els ponents de les resolucions ho segueixin sent encara que discrepin de la majoria, deixant patent el seu desacord amb un vot particular, la renúncia d'Asua suposa que la redacció de la sentència correspongui a un altre magistrat, que en aquest cas serà Pedro González-Trevijano.

LLEI REGULADORA

La reforma de la llei reguladora del Tribunal Constitucional va introduir dues novetats fonamentals en les facultats de l'alt tribunal per fer complir les seves resolucions. 

Notícies relacionades

Una és “acordar la suspensió en les seves funcions de les autoritats o empleats públics de l'administració responsable de l'incompliment, durant el temps necessari per assegurar l'observança dels pronunciaments del tribunal”. L'altra consisteix en “l'execució substitutòria de les resolucions recaigudes en els processos constitucionals”.

Les multes coercitives ja estaven incloses a la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional però es van incrementar amb la reforma fins als 30.000 euros per a “les autoritats, empleats públics o particulars que incomplissin les resolucions del tribunal, podent reiterar la multa fins al compliment íntegre del que s'ha manat”.