EL DEBAT D'INVESTIDURA

36 dels 47 diputats electes per Catalunya voten 'no' a Rajoy

El president iguala el seu rècord negatiu d'escons en contra procedents de les quatre circumscripcions catalanes

diputados-catalanes

diputados-catalanes

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Mariano Rajoy ha aconseguit el seu objectiu de tornar a ser investit president del Govern, però igualant el seu rècord de rebuig entre els diputats electes a Catalunya. Només el 2011 un cap de l'Executiu, ell mateix, havia obtingut tants 'nos' per part dels parlamentaris d'aquesta comunitat autònoma. Com llavors, en aquesta ocasió, 36 dels 47 diputats de les quatre circumscripcions catalanes s'han decantat pel 'no'.

En percentatge, Rajoy ha obtingut un 76,6% de vots negatius d'En Comú Podem, ERC, Convergència i el PSC davant el 23,4% de 'sís' que representen els 11 del PPC i Ciutadans. Altres catalans com Albert Rivera o el popular José Luis Ayllón podrien haver mitigat una mica la diferència, però a les eleccions del 26-J es van presentar per la circumscripció de Madrid.

L'ampli rebuig al líder del PP supera amb comoditat els vots en contra de diputats catalans que van obtenir en les seves investidures José Luis Rodríguez Zapatero, José María Aznar, Felipe González, Leopoldo Calvo-Sotelo i Adolfo Suárez.

Els dos presidents socialistes, per exemple, en van tenir prou amb el suport dels diputats del PSC per superar el llistó dels 11 'sís'. El partit estava en molt més bona forma que ara i no va baixar dels 14 diputats fins als comicis del 20-D. A més, hi va haver legislatures en què va comptar amb el suport o l'abstenció de CiU i altres, la primera de Zapatero, amb el d'ERC. Pel que fa al PP d'Aznar, a part dels diputats catalans del seu partit, va obtenir el suport de CiU en les dues investidures.

EN COMÚ PODEM

Per Barcelona: Xavier Domènech, Lucía Martín, Josep Vendrell, Sònia Farré, Raimundo Viejo, María del Mar García, Joan Mena, Marcelo Expósito, Aina Vidal.

Per Girona: Marta Sibina.

Per Lleida: Jaume Moya.

Per Tarragona: Fèlix Alonso.

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

Per Barcelona: Gabriel Rufián, Joan Tardà, Ester Capella, Ana Surra, Joan Capdevila.

Per Girona: Teresa Jordà, Joan Baptista Olòriz.

Per Lleida: Xavier Eritja.

Per Tarragona: Jordi Salvador.

CONVERGÈNCIA DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA (ARA PDCAT)

Per Barcelona: Francesc Homs, Carles Campuzano, Lourdes Ciuró, Míriam Nogueras.

Per Girona: Jordi Xuclà, Sergi Miquel.

Per Lleida: Antoni Postius.

Per Tarragona: Ferran Bel.

PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA

Per Barcelona: Meritxell Batet, Manuel Cruz, Mercè Perea, José Zaragoza, Lídia Guinart.

Notícies relacionades

Per Girona: Marc Lamuà.

Per Tarragona: Joan Ruiz.

CIUTADANS

Per Tarragona: Sergio del Campo.