EL DESBLOQUEIG DE LA GOVERNABILITAT

Rajoy ofereix diàleg en matèries sensibles per al PSOE

Es mostra disposat a "parlar" sobre lleis del PP i la vertebració territorial

Adverteix a Puigdemont que el pròxim Govern complirà i farà complir la llei

Rajoy, disposat a negociar canvis en la seva política arran de l’abstenció del PSOE. / Vídeo: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Fidel a la prudència amb què es mou i ha imposat als seus en les últimes setmanes, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va qualificar ahir de «raonable» la decisió del PSOE de facilitar amb una abstenció la seva investidura. Sense mostrar ni un indici d’entusiasme malgrat estar a punt d’arribar a la seva anhelada meta i continuar a la Moncloa, el líder del PP va fer una declaració mesurada en la qual va avançar que, com que es posa «en el lloc de l’altre», no volia «entrar en detalls» i no parlarà de la situació fins al debat d’investidura.

Això sí, per aplanar el camí als socialistes, es va obrir a negociar alguns dels temes importants per al PSOE i que apareixen en la resolució aprovada en el comitè federal. El cap de l’Executiu va revelar que havia llegit el document i que aquest conté «coses que són bones» i «sobre les quals es pot parlar». 

PREU

Els socialistes no han volgut posar preu a la seva abstenció, però sí que van incloure en la disposició, que es va sotmetre a votació, uns «objectius polítics inajornables». Entre ells figura la derogació de la reforma laboral, de la LOMCE i de la llei mordassa, així com la convocatòria del Pacte de Toledo per abordar el «futur de les pensions», l’obertura d’un diàleg «sobre els desafiaments en la vertebració territorial» i la necessitat de «recuperar la normalitat institucional amb Catalu-nya», sense mencionar la reforma de la Constitució.

METES

No són condicions a priori, com va exigir Ciutadans quan es va obrir al sí a Rajoy, sinó que són metes que els socialistes confien aconseguir al llarg de la legislatura. I en l’equip del president mostren comprensió envers aquesta actitud i diuen que estan preparats per cedir i fer un esforç de diàleg.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu està preparant un discurs basat en els pactes d’Estat que va oferir al PSOE en la fallida investidura del mes d’agost; entre altres, acords sobre ocupació, educació i finançament autonòmic. Rajoy va dedicar en aquella ocasió bona part de la seva diatriba a rebutjar el desafiament independentista, i també ahir, aprofitant que va presentar a Madrid un esmorzar informatiu del coordinador del PPC Xavier García Albiol, es va mostrar confiat que Espanya comptarà aviat amb un Govern que «compleixi i faci complir la llei» i respecti també «la sobirania nacional, la unitat d’Espanya i la igualtat dels espanyols».

Notícies relacionades

En aquest context, en un missatge destinat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont (que la setmana passada en un fòrum semblant a Madrid va oferir a l’Estat pactar un referèndum), va dir estar «obert al diàleg» però no sobre temes que afectin la consulta o la independència de Catalunya.

CONVERSES

A l’acte hi va assitir la plana major del PP i membres de l’Executiu. A pocs dies de la investidura, les converses informals van girar al voltant de qui formaran el futur Govern, tot i que Rajoy no ha donat cap pista i ja va advertir que no ho farà. I, sobre la possibilitat que el PSOE es fracturi i no s’abstingui en bloc durant la investidura, al PP diuen que no estan preocupats.