EL DILEMA SOCIALISTA

L'abstenció es veu guanyadora al PSOE però assumeix la seva mala venda

El comitè federal decideix aquest diumenge entre permetre que Rajoy sigui investit o anar a unes terceres eleccions

La bretxa entre la cúpula i les bases i la futura relació amb el PSC planen sobre la transcendental cita

 

  / EFE / SERGIO BARRENECHEA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Aquest diumenge s'aurien d'haver celebrat unes primàries perquè els militants socialistes elegissin el seu secretari general, segons l'esquema dissenyat per Pedro SánchezPedro Sánchez fa poc menys d'un mes. Assetjat pels barons més importants i la successió de derrotes electorals, l'aleshores secretari general se la va jugar a tot o res amb la convocatòria d'un congrés llampec en què els seus hipotètics competidors estaven en pitjors condicions al no tenir temps per preparar la carrera. Sánchez va perdre i va haver de dimitir al comprovar que els seus defensors eren minoria al comitè federal del partit, i ara en comptes d'unes primàries el que se celebrarà aquest diumenge és una altra cita d'aquest organisme en què es decidirà quin és el menor de dos mals: abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy i permetre la seva continuïtat en el poder, amb tot el que això comporta, o mantenir el seu rebuig al líder del PP i anar a unes eleccions en què la dreta, en principi, sortiria reforçada. 

Els que defensen la primera opció donen per fet que guanyaran la votació entre els gairebé 250 membres del comitè federal, però al mateix temps subratllen que el més difícil vindrà després, perquè una cosa és la batalla orgànica i una altra la del relat. I aquesta, coincideixen diversos abstencionistes, de moment està perduda.

"Hem traslladat  "Hem traslladat la imatge de dirigents que han fet fora Sánchez per posar Rajoy", reconeix un expresident autonòmic 

"Ens hem equivocat -reconeix un expresident autonòmic-. La imatge que hem traslladat és la d'un grup de mandarins que ha organitzat des dels seus despatxos una conspiració per decapitar un secretari general elegit pels militants i després deixar sense veu aquestes mateixes bases i entregar el poder a Rajoy. Tot és més complicat, perquè la situació de Sánchez era insostenible a causa dels seus resultats, el seu cesarisme, la seva apel·lació als afiliats contra els barons que governen als seus territoris i fins i tot el fet que no té inconvenient, arribat el cas, a pactar amb l'independentisme per arribar a la Moncloa. Però res d'això ha calat ni al carrer ni en les agrupacions".

ELS ARGUMENTS DEL 'NO'

Si guanya l'abstenció, com sembla probable, la bretxa entre dirigents i militants serà més gran que mai en les últimes dècades. Gran part de les agrupacions socialistes s'han reunit aquests dies per votar a favor del 'no' al president en funcions, amb arguments similars als que van desplegar Sánchez i els seus afins des dels comicis del 26 de juny davant el silenci dels que defensaven l'altra sortida: el PSOE perdrà tota la seva credibilitat, es convertirà en ostatge de la dreta i entregarà a Podem el lideratge de l'oposició. 

Tots aquests vaticinis s'escoltaran durant el comitè federal, que s'espera que sigui menys traumàtic i llarg que el que va acabar amb la sortida de Sánchez (va durar més de 14 hores i hi va haver llàgrimes), però amb escàs impacte sobre els que creuen que no hi ha més alternativa que deixar governar la dreta i aprofitar la seva minoria al Congrés per derogar les lleis més controvertides que va aprovar Rajoy gràcies a la seva extinta majoria absoluta. 

La votació, assenyalen fonts dels dos sectors, donarà un resultat similar al de l'última cita de l'organisme, quan els crítics amb el fins llavors líder van aconseguir 132 vots davant 107, però la diferència serà una mica més acusada. Primer, perquè uns quants dirigents, com sol passar en aquests casos, s'estan passant al bàndol presumptament guanyador, sobretot a Madrid i al País Valencià. I segon, perquè ara, en lloc de l'executiva partida en dos sobre la investidura, hi ha una gestora on els abstencionistes són majoria, començant pel seu president, l'asturià Javier Fernández. Dels seus 10 membres, només dos reclamen sense èxit que es consulti quina decisió prendre a les bases, que estan responent amb furor a una iniciativa de recollida de firmes per desautoritzar l'organisme que pilotarà el PSOE fins al seu pròxim congrés. Segons els seus organitzadors, gairebé la meitat dels afiliats ja han prestat la seva rúbrica. És probable que la xifra estigui inflada, però el fenomen és reflex del malestar en la militància.

PER TERRITORIS  

Notícies relacionades

El repartiment de forces en el comitè federal, a grans trets, és aquest. Andalusia, que aporta més d'una cinquena part dels seus membres, està bolcada a favor de l'abstenció, igual que altres federacions importants, cas de Castella-la Manxa, ExtremaduraGalícia i Aragó. Altres territoris de pes com Madrid i la Comunitat Valenciana es troben dividits entre les dues opcions. I el 'no' a Rajoy està representat per federacions petites, com Euskadi i les Balears, amb l'excepció del PSC. 

Els socialistes catalans votaran a favor de mantenir el rebuig al PP, i fins i tot el seu líder, Miquel Iceta, ha deixat clar que si l'abstenció s'imposa, els seus set diputats no se sentiran concernits. La indisciplina, si es produeix, pot provocar que la relació entre el PSOE i el PSC canviï a pitjor, un escenari que estarà molt present en la cita. La possibilitat d'una abstenció no en bloc sinó mínima, de només 11 parlamentaris, impediria el cisma, però aquest diumenge només es votarà quina posició prendre. Els detalls s'aprovarien la setmana que ve.