El blindatge del 'no' a Rajoy per part del PSC extrema la tensió al PSOE

Andalusia i altres federacions sospesen revisar l'aliança si es consuma el desacatament en la investidura

Iceta fa saltar les alarmes a l'anunciar un consell nacional per evitar la probable abstenció

undefined35920839 barcelona      15 10 2016      pol tica     miquel iceta dur161020190930

undefined35920839 barcelona 15 10 2016 pol tica miquel iceta dur161020190930 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El descans que va sentir l’actual cúpula del PSOE amb la recent elecció de Miquel Iceta com a líder del PSC davant Núria Parlon ha durat molt poc. Iceta, un veterà dirigent acostumat a fer equilibris a favor de la pau interna, inspirava més tranquil·litat en la gestora, però ara que tot sembla encaminat a una abstenció per permetre la continuïtat de Mariano Rajoy i evitar terceres eleccions, una decisió que els ­socialistes catalans no només no comparteixen sinó que han avisat que desobeiran, la relació entre les dues organitzacions s’acosta al precipici.

    L’augment de la tensió respon a l’anunci que va portar a terme el primer secretari del PSC dimecres passat. Iceta, que va ser el principal suport orgànic del dimitit Pedro Sánchez, va dir que si el comitè federal del PSOE aprovava diumenge que ve l’abstenció de tot el grup socialista en la investidura del líder del PP (que en principi tindrà lloc dissabte de la setmana que ve), ell convocaria un consell nacional per ratificar el vot en contra dels socialistes catalans.

L’«ASIMETRIA»

El PSC compta amb una mica més de 20 membres en el comitè federal del PSOE, i les paraules d’Iceta van ser interpretades com una mostra més que la seva intenció és trencar i no acceptar el que surti aprovat en la cita de l’organisme, on els partidaris de l’abstenció són en principi majoria davant els que consideren que és millor mantenir el vot en contra i anar a uns nous comicis generals, els tercers en el termini d’un any. El portaveu de la gestora, l’andalús Mario Jiménez, mà dreta de Susana Díaz, va advertir que un desacatament d’aquest tipus faria «avaluar» el vincle entre els dos partits, que estableix la participació del PSC en els màxims òrgans del PSOE (executiva, comitè federal i congrés), però no a la inversa.

    Diverses de les federacions socialistes més importants, de l’andalusa a la castellanomanxega, passant per l’asturiana i l’extremenya, consideren que si l’abstenció surt aprovada i els set diputats del PSC voten en contra de Rajoy, s’hauria d’acabar amb el que titllen de «relació asimètrica». No tots els barons hi estan d’acord (el valencià Ximo Puig va rebutjar ahir parlar d’«exclusions»), i pot ser que es tracti d’una amenaça perquè els socialistes catalans no consumin el seu desacatament, però fins i tot els que sempre han defensat el diàleg comencen a contemplar la possibilitat que el PSC abandoni els òrgans del PSOE.  

    «Els socialistes catalans haurien de deixar d’assistir a les nostres cites si no estan disposats a acceptar el que s’hi aprovi. ¿Per a què vindran al comitè federal de diumenge si els és igual el que succeeixi i faran el que digui després el consell nacional?», assenyala un important dirigent del PSOE implicat en la pacificació de diversos conflictes amb el PSC. No seria aquesta la primera vegada que els socialistes catalans trenquen la disciplina al Congrés, ja que el 2013 van votar diferent en el tema del dret a decidir, però aquest alt càrrec diferencia entre les dues situacions. «Quan es tracta d’assumptes que tenen a veure amb la definició territorial, les diferències poden arribar a ser acceptables», explica.

LA VIA DELS 11

Notícies relacionades

El tens clima no està fent flaquejar el PSC. Tot el partit es manté unit al voltant del rebuig a la investidura de Rajoy. Com li va explicar Iceta dimarts passat a Javier Fernández, president de la gestora i abstencionista reconegut, qualsevol posició diferent al no al PP no seria entesa a Catalunya, diagnòstic en què coincideixen territoris més pròxims al PSOE com el Baix Llobregat.

    Mentrestant, existeix una altra possibilitat que evitaria el xoc entre les dues formacions: una abstenció mínima, de només 11 diputats socialistes, nombre indispensable per evitar els comicis. Dirigents de València i Castella-­la Manxa han apuntat aquesta opció, com també ho ha fet Iceta, però la poderosa federació andalusa i el mateix Fernández ja han dit que no estan per la feina. Tot i així, si els que advoquen pel no a Rajoy però s’han compromès a complir el que s’aprovi acceptessin aquesta via, evitant així una votació en el marc del comitè federal que reflectís una altra vegada la divisió en el si del PSOE, tot podria canviar aquest diumenge.