Judici a l'Audiència Nacional

La defensa de Bárcenas demana que testifiquin en el judici tres exministres d'Aznar

També sol·licita que declarin els presidents d'ACS i OHL

El president del tribunal: "Aquí no s'està enjudiciant el PP"

zentauroepp35938328 san fernando de henares 17 10 2016  econom a   caso g rtell 161017101614

zentauroepp35938328 san fernando de henares 17 10 2016 econom a caso g rtell 161017101614 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La defensa de l'extresorer del PP Luis Bárcenas ha sol·licitat avui al tribunal que jutja el 'cas Gürtel' que cridi a declarar com a testimonis a la vista oral tres exministres del govern de José María Aznar i els presidents de les empreses OHL ACS, a les quals Francisco Correa va atribuir el pagament de comissions a canvi d'obra pública.

Com que Correa s'ha negat a contestar a totes les defenses i fins i tot a l'acusació que exerceixen els socialistes valencians, malgrat el que ell mateix havia anunciat divendres, els lletrats han anat llegint les preguntes que tenien preparades per a ell. En aquest torn, l'advocat de Bárcenas, Francisco Maroto, ha anunciat que volia sol·licitar la declaració com a testimonis dels exministres de Medi Ambient Jaume Matas i Elvira Rodríguez i el de Foment Rafael Arias SalgadoFrancisco Álvarez Cascos, que també va ocupar aquesta cartera, ja està citat a declarar.

El lletrat també ha sol·licitat que testifiquin el president d'ACS, Florentino Pérez, i d'OHL, Juan Villar Mir. Prèviament havia recordat que les dues empreses van negar “les greus acusacions” llançades divendres per Correa, que va identificar les dues companyies i Dragados com les que recorrien a ell per aconseguir adjudicacions de contractes públics. Maroto ha mostrat la seva estranyesa perquè mai hagués mediat Luis Delso, expresident d'Isolux Corsán, malgrat ser "íntim amic seu" i representar "la quarta constructora del país".

La defensa de Bárcenas ha posat en dubte tota la declaració del principal acusat de Gürtel relativa al seu client i ha qüestionat que la figura de l'extresorer fos necessària per repartir-se les comissions pagades pels empresaris afins al partit, “quan Correa tenia relació amb Aznar i Cascos”.

També ha demanat que es requereixi l'Administració de l'Estat per saber quines obres van ser adjudicades en el període investigat (1999-2005), segons la declaració prestada per Correa. Així es determinaria d'on procedeixen els 1.000 milions de pessetes que l'acusat va dir en una ocasió a l'exregidor de Majadahonda José Luis Peñas que havia portat al PP. 

L'extensa enumeració de preguntes de Maroto ha sigut interrompuda pel president del tribunal, Ángel Hurtado, que ha demanat al lletrat que acabés amb un "aquí no s'està enjudiciant el PP", en referència al fet que el Partit Popular no està acusat d'haver comès cap delicte, encara que sí que ho està d'haver-se'n beneficiat, com a partícip a títol lucratiu.

Notícies relacionades

En la seva declaració davant el tribunal, Correa ha dit que això dels 1.000 milions és degut als diners que va estalviar al partit al ser tan competitiu a l'hora d'organitzar-li actes, però més endavant ha admès que havia cobrat d'empresaris afins al PP comissions que es repartia amb Bárcenas a canvi de contractes de l'administració pública.

Per la seva part, la representació del PP s'ha interessat pels pagaments que Correa havia admès que va fer d'actes electorals als municipis madrilenys en Pozuelo de Alarcón i Majadahonda. Les preguntes han versat sobre qui els va autoritzar, en què van consistir i quan es van fer. També s'ha interessat sobre el primer míting que Bárcenas li havia demanat que organitzés per al PP i que va inaugurar la seva extensa i prolongada col·laboració amb el partit.