EL PROCÉS SOBIRANISTA

Forcadell torna a estar sota el focus del Constitucional

Els magistrats no descarten decidir aquesta setmana si envien el seu cas a la Fiscalia

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Els magistrats del Tribunal Constitucional (TC) no han inclòs oficialment el cas Forcadell en la seva agenda de treball d’aquesta setmana, però no es descarta que es faci sobre la marxa, una vegada iniciades les sessions, segons confirmen fonts del TC. L’alt tribunal continua donant voltes i voltes al camí que cal seguir per no perdre massa setmanes amb aquest espinós assumpte, això és, el que afecta la possible actuació contra la presidenta de la Cambra catalana per desobeir i permetre que es votessin, en seu parlamentària, les conclusions d’una comissió creada ad hoc sobre el procés  constituent català.  

El TC podria optar per recórrer un camí llarg i complex i resoldre aquesta qüestió al mateix temps que valora, en el seu conjunt, la polèmica llei orgànica que regula el seu propi treball, que va ser aprovada pel Govern del PP. I que li ofereix la possibilitat d’inhabilitar càrrecs públics que s’hagin atrevit a obviar les seves resolucions, com suposadament va fer Carme Forcadell. 

Però és tal la divisió que existeix sobre els peròs que s’han de posar a l’esmentada llei i, sobretot, al punt que dóna al TC potestat d’inhabilitar directament, que una solució de consens per aquest cami es podria dilatar massa en el temps.

UNA DRECERA

En aquestes circumstàncies, pren força l’opció d’agafar una drecera: estudiar la situació de la màxima responsable del Parlament de manera autònoma, sense fer ús de les prerrogatives que, sense consens polític i en ple enfrontament amb les autoritats catalanes, l’Executiu de Mariano Rajoy va voler concedir a l’Alt Tribunal al dotar-lo d’una nova llei reguladora. Per aquesta via, els magistrats podrien deduir testimoni i deixar a la fiscalia la responsabilitat de dirimir si Forcadell va faltar o no a les directrius del Constitucional.

Notícies relacionades

Aquesta última opció trauria pressió al TC i no l’obligaria a haver de resoldre ara els recursos presentats pels governs basc i català contra la seva llei reguladora. A favor d’aquesta tesi també hi ha el fet que la mateixa fiscalia es pronunciés en el seu dia a favor de l’obertura de procediment penal contra Forcadell, així com que, fa tot just 15 dies, els 11 magistrats del TC que es van reunir en ple apostessin per pronunciar-se directament sobre la situació de la presidenta del Parlament, tenint en compte la complexitat que s’evidenciava per posar-se d’acord sobre la norma del Constitucional en el seu conjunt després d’unes primeres deliberacions.

El focus jurídic, doncs, torna a estar en Forcadell uns dies després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont,  hagi donat un nou impuls al procés independentista al garantir, la setmana passada, que hi haurà «referèndum o referèndum» el setembre del 2017 i que, abans, seran aprovades les anomenades lleis de desconnexió d’Espanya.