El TC no dictaminarà abans de dos mesos sobre Forcadell

Abans de la sentència també decidiran sobre la constitucionalitat de les noves eines sancionadores del mateix tribunal atorgades pel PP

lpedragosa35482143 diada tarragona160911201145

lpedragosa35482143 diada tarragona160911201145 / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional (TC) preveu resoldre l'incident d'execució de sentència que afecta la presidenta del ParlamentCarme Forcadell, en un termini que va de dos a sis mesos, encara que evitarà el període electoral que es podria obrir al desembre si finalment s'han de repetir les eleccions espanyoles. Els magistrats emetran primer la sentència sobre la reforma de la llei orgànica del mateix TC que li atorga noves atribucions, precisament les que li permetrien sancionar o suspendre els càrrecs que facin cas omís de les seves sentències, segons informa l'Agència Catalana de Notícies. La reforma, impulsada pel Govern de Mariano Rajoy, hauria generat malestar entre els mateixos membres del TC. No només perquè consideren que l'Executiu els trasllada la responsabilitat de resoldre problemes polítics, sinó perquè hi ha dubtes sobre la seva constitucionalitat.

El TC té sobre la taula l'incident d'execució de sentència que va presentar l'Executiu de Rajoy en què, entre altres, li reclamava que obrís la via penal contra la presidenta del Parlament. Això és, que traslladi el cas a la fiscalia perquè aquesta utilitzi els tribunals ordinaris -en aquest cas el TSJC- per actuar contra Forcadell i determinar si va cometre algun tipus de delicte. També està pendent un altre incident del Govern contra la Generalitat per haver incomplert la suspensió cautelar de la llei d'acció exterior.

Primer, però, el TC vol resoldre el recurs que la Generalitat i el Govern basc van plantejar contra la reforma de la llei orgànica del mateix Tribunal Constitucional. És la reforma que va impulsar el Govern espanyol que atorga al mateix tribunal la capacitat d'aplicar sancions "coercitives" contra aquells que incompleixin les seves sentències. La llei preveu que el TC pugui "imposar multes coercitives, acordar la suspensió de les autoritats o empleats públics responsables de l'incompliment, o encomanar al Govern de la nació, encara que estigui en funcions, l'execució substitutòria". I "tot això, sense perjudici que puguin existir les responsabilitats penals que corresponguin".

LA VIA DEL TC

El calendari del TC passa primer per clarificar quines són les atribucions "coercitives" de què disposa el tribunal i el seu encaix constitucional, i decidir després si -com vol el Govern espanyol- les aplica a la presidenta del Parlament per incomplir la sentència sobre el 9-N a sotmetre al ple de la Cambra catalana les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.

Notícies relacionades

Segons fonts jurídiques, els magistrats volen evitar que s'interpreti la seva resolució com una ingerència en el procés electoral. Per ara descarten resoldre el tema durant la campanya electoral del desembre -si hi ha terceres eleccions- i també aspiren a emetre una resolució per unanimitat que impedeixi evidenciar cap fractura interna sobre la decisió. El TC entén que, en la mesura que aquests nous mecanismes són "coercitius", l'objectiu final és evitar nous incompliments, i no generar situacions que aprofundeixen encara més en aquest incompliment. Segons quina sigui la resolució del tribunal sobre la llei orgànica del TC, els magistrats disposaran de més o menys mecanismes per actuar contra la Generalitat i el Parlament de Catalunya, i basant-se en aquests mecanismes decidiran quin apliquen a la presidenta del Parlament.

Fonts del TC apunten, no obstant, que els magistrats també podrien optar per traslladar el cas a la fiscalia, tal com consta a la petició del Govern espanyol, i deixar d'aquesta manera la resolució del conflicte al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que és qui hauria d'acceptar el procediment per la via penal. Sigui quina sigui la decisió que adopti el TC, si la presidenta del Parlament no comparteix el contingut, només tindrà opció de presentar un recurs d'empara davant el mateix TC. Més enllà d'això, li quedarà oberta la possibilitat de presentar un recurs davant el Tribunal Europeu d'Estrasburg.