QÜESTIÓ DE CONFIANÇA AL PARLAMENT

La CUP adverteix que fiscalitzarà el camí cap al referèndum

Anna Gabriel avisa que les eleccions constituents no són una opció alternativa

Descarta "xecs en blanc", però es mostra disposada a negociar els pressupostos del 2017

jrico35719058 29 09 2016  carles puigdemont afronta la cuestion de confian160929184925

jrico35719058 29 09 2016 carles puigdemont afronta la cuestion de confian160929184925 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Puny de ferro en guant de seda. La diputada de la CUP Anna Gabriel va traçar ahir un singular full de ruta, basat en les condicions que el Govern ha de complir si vol que els anticapitalistes segueixin alineats amb Carles Puigdemont. 

Gabriel, amb un somriure perenne, va desgranar que la seva força «estarà vigilant» perquè el referèndum arribi «a les seves últimes conseqüències». És a dir, que a diferència del 9-N original, ningú baixi del bus. I per si algú en té alguna temptació, Gabriel va ser clara: «La nostra aposta és el referèndum, que no pot ser substituït per unes eleccions constituents».

SENSE XEC EN BLANC

Que tampoc esperi l’Executiu de Junts pel Sí cap xec en blanc dels anticapitalistes en la negociació pressupostària. El vot favorable en la qüestió de confiança no comporta cap plàcet als comptes del 2017. «Plena disposició a votar uns pressupostos, sí. Però aquests han de permetre un bon Govern». 

Dit d’una altra manera, si Oriol Junqueras vol el sí de la CUP haurà d’incloure mesures de redistribució de la riquesa, «que paguin més els que més tenen», és a dir, augment de la pressió fiscal a les rendes altes, i una partida destinada «a poder portar a terme el referèndum i el procés constituents». 

I, com a tercer vèrtex, la reversió de les política més liberals de la que va ser CiU, com són les privatitzacions en el sector sanitari. «Es tracta que els comptes s’associïn a una idea de progrés i no als 30 anys d’autonomisme en què s’han satisfet les elits».

LA DESOBEDIÈNCIA DE FONS

Gabriel va recollir part de la intervenció de dimecres de Puigdemont. En concret, la seva apel·lació a construir una «cadena de confiances», per criticar a l’Executiu convergent republicà que s’hagi saltat a la torera la declaració sobiranista del 9 de novembre del 2015. És a dir, que no hagi incorregut en cap acte de desobediència a l’entramat judicial espanyol, malgrat les suspensions de lleis soferta». «¿Esperen anar trampejant sense desobeir fins a la gran desobediència final?», es va preguntar la diputada.

Anna Gabriel

DIPUTADA DE LA CUP

El referèndum no serà pactat. Aquesta via no existeix. No ens reconeixen ni com a nació"

Poques hores després que Puigdemont i Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, recuperessin cert bon to polític (el personal sempre ha existit), Anna Gabriel va tirar un parell de vasos d’aigua al vi de la naixent bona sintonia.

PETICIÓ A SÍ QUE ES POT

Notícies relacionades

Va donar per segur «que no hi haurà referèndum pactat», el mantra ecosocialista, perquè l’Estat «no reconeix, ni tan sols, Catalunya com a nació». I que aquesta seguretat en el fet que no hi haurà pacte és comuna i generalitzada entre la població catalana. 

Directament als ecosocialistes podemistes que formen el CSQP els va exhortar a «passar de la retòrica als fets». I va afegir mirant a la bancada de Sí que es Pot: «Us volem al costat de la democràcia. Us hem de demanar determinació».