Arrimadas, a Puigdemont: "¿Per què van allargant l'agonia?"

La dirigent de Ciutadans carrega contra el Govern per tornar a la "casella de sortida" del referèndum quan ja l'havien donat per superat i per portar Catalunya "a un 'brexit'"

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Inés Arrimadas ha dedicat més de mig discurs a carregar contra el Govern de Carles Puigdemont per “tornar a la casella de sortida del referèndum” després que un bon grapat de dirigents de Junts pel Sí hagin “ridiculitzat” aquesta opció i l'hagin donat per superada després de les eleccions plebiscitàries del 27-S. “¿Per què es van donant pròrroga? ¿Per què van allargant l'agonia?”, li ha dit aquest dimecres la líder parlamentària de Ciutadans al president en el debat sobre la qüestió de confiança.

Pantalles passades, rodes de hàmster, preses de pèl, trencaments de ponts… De totes les metàfores que Arrimadas ha desplegat per criticar els independentistes la que més ha utilitzat ha sigut la de la “bicicleta estàtica”. Ciutadans no vol ni de llarg que JxSí porti Catalunya en aquesta bicicleta, sinó que li exigeix que baixi. “Vostès pedalegen però no es mouen. El que passa és que viuen molt bé a dalt d'aquesta bici, perquè hi ha molta gent vivint del procés.

PROMESES A L''ESTILO FARAGE'

La líder de Ciutadans també ha emfatitzat que “Catalunya no necessita un 'brexit'” i ha acusat els independentistes de jugar al més pur ‘estil Farage’, prometent coses que després no podrien complir. Com era d'esperar, també ha recordat allò de les “15 seus embargades de Convergència per casos de corrupció” per dubtar dels bons propòsits de part del sobiranisme i ha insistit molt en el dispendi en estructures d'estat en la seva opinió innecessàries en lloc d'invertir aquests diners en qüestions socials.

Inés Arrimadas

Ciutadans

"Vostès estan en una bicicleta estàtica, pedalegen però no es mouen"

En la rèplica, Puigdemont ha reprès Arrimadas per viure "fora de la realitat" i, com que el debat anava de metàfores, ha comparat Ciutadans "amb aquell que surt a caçar Pokémons i es pensa que agafa una cosa real". El president ha acusat el partit taronja de proposar unes reformes per a Espanya que ells mateixos saben que no es poden complir i ha seguit furgant en els zero diputats que els d'Albert Rivera Albert Riveravan treure en les eleccions basques i gallegues. En el vessant sobiranista, el cap del Govern ha reiterat que no hi ha més sortida que la independència perquè s'ha acabat el sistema "del pal i la pastanaga" i ha intercanviat titulars d'entrevistes amb Arrimadas en defensa que una Catalunya independent seguiria a la UE.

LA SORTIDA DE LA UE

Notícies relacionades

La dirigent de Ciutadans, que s'esperava l'atac per aquest flanc, li ha tret a Puigdemont altres titulars de polítics que han donat per fet que la unilateralitat no seria reconeguda internacionalment. Li ha parlat de dirigents de la UE, però també ha recordat paraules d'Artur Mas, de Jordi Pujol i fins i tot del mateix Puigdemont qüestionant l'èxit del referèndum unilateral.

Sempre amb paraules dures però amb to mesurat -distant d'aquells combats a mà oberta entre Mas i Rivera-, Arrimadas ha tornat a atacar les contradiccions convergents al recordar els pactes amb el PP en la reforma laboral, l'amnistia fiscal... i ha tornat l'atac dels zero diputats en les eleccions basques i gallegues agraint a Puigdemont que doni tanta importància al seu partit. "Això demostra que som el primer partit de l'oposició, que estem fent les coses bé", s'ha consolat la líder parlamentària de Ciutadans. El que no ha fet aquesta vegada, en canvi, ha sigut reclamar-li al president que convoqui ja unes eleccions, com sí que va fer la mateixa nit del 27-S. Llavors, l'estat d'ànim de Ciutadans no era el mateix que el d'ara.