Iceta demana a Puigdemont que torni a la via del pacte

El líder del PSC l'adverteix dels riscos de l'unilateralisme

"Confiança personal, però profunda desconfiança política", sentencia

1
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

Miquel Iceta, fan de Queen, ha respost al cant d''I want to break free' ('Vull ser lliure') de Carles Puigdemont amb un 'It's a hard life' ('És una vida dura'), aquella que comença amb 'I don't want my freedom, there's no reason for living with a broken heart' ('No vull la meva independència, no hi ha raó per viure amb un cor trencat).

Evocant els referèndums d'Escòcia i el del 'brexit', ha sentenciat que "amb la meitat més un és poc quan es vol trencar, quan pot generar problemes d'identitat nacional que estan molt barrejats o els vincles creats al llarg de segles. No abandonarem la nostra via, ni els acompanyarem en vies rupturistes unilaterals". Una via plena de riscos per a l'autogovern català. Les paraules més dures que ha usat contra el RUI no eren pròpies sinó de Ferran Requejo, membre del Consell Assessor per la Transició Nacional, que va assenyalar que aquesta opció seria "una proposta de polítics adolescents".

Notícies relacionades

Davant "les lleis de desconnexió que no deconnecten" i la "logomàquia permanent", ha retret que no es prioritzin la lluita contra l'atur, els accidents laborals, la bretxa escolar i la desigualtat. Després d'afirmar que "Catalunya ha sigut, és i serà una nació" i apel·lant als "100 anys de catalanisme", l'ha animat a deixar els "ultimàtums" i tornar al diàleg, la negociació i el pacte. En aquest sentit, ha llançat una nova apel·lació als integrants de Junts pel Sí perquè permetin desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa per posar fi al bloqueig de les relacions entre Catalunya i Espanya sense posar el referèndum com a condició. "Confiança personal però profunda desconfiança política", ha resumit sobre Puigdemont. 

En la seva rèplica, Puigdemont no ha perdut l'oportunitat d'aprofundir en la crisi que afecta el PSOE. "¿Hem de fer cas als de l'IBEX, als barons, als enxufats en consells d'administració, a alguns editorialistes o als de les urnes? Jo sóc dels segons", ha assenyalat. El president i Iceta han anat reinterpretant les paraules de Requejo i amb la situació de bloqueig. "La seva lògica d'empat infinit, estem farts d'empatar", ha rematat Puigdemont.