El PP apel·la a la 'doctrina Botín' per demanar que s'arxivi el cas per l'esborrament dels ordinadors de Bárcenas

La jutge instructora confirma el processament del partit per la destrucció dels discos durs i li retreu que no els entregués a l'Audiència Nacional

Matisa que el delicte que s'atribueix a la formació és per danys informàtics perquè el d'encobriment només pot ser atribuït a persones físiques

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID / LAURA PUIG / BARCELONA

El Partit Popular ha demanat a la jutge d'Instrucció número 32 de Madrid, Rosa María Freire, l'arxivament del cas de l'esborrament dels discos durs dels ordinadors de Luis Bárcenas apel·lant a la 'doctrina Botín', després que l'extresorer renunciés a exercir l'acusació particular. La petició s'ha conegut aquest dimarts, poc després de fer-se pública la decisió de la magistrada de confirmar el processament del partit conservador al rebutjar els recursos de reforma interposats pel fiscal i el PPPP contra l'acte en què donava per finalitzada la instrucció.

La 'doctrina Botín', establerta pel Tribunal Suprem, considera que les acusacions populars no són suficients perquè segueixi endavant un procediment, si la fiscalia i els directament perjudicats per un delicte, que exerceixen l'acusació particular, no aprecien que n'hagi existit un. A aquesta doctrina es van aferrar sense èxit tant la fiscalia com l'Advocacia de l'Estat al reclamar l'absolució de la infanta Cristina en el 'cas Nóos', al ser l'acusació popular exercida per Manos Limpias l'única que proposava jutjar la germana del Rei per dos delictes fiscals.

El PP argumenta en el seu escrit que el delicte de danys informàtics que li atribueix la jutge "és un dret de caràcter privat", en què l'"únic" perjudicat seria Bárcenas. "En conseqüència", conclou, "no és possible continuar la investigació (...) únicament a instàncies de les acusacions populars". Respecte del segon delicte, el d'encobriment --del qual la jutge matisa en el seu acte que només afecta els tres responsables del partit imputats, i no la formació en si--, el PP reclama el seu arxivament per a la tresorera actual, Carmen Navarro, al considerar que no se la pot jutjar per aquest delicte si s'ha sobresegut la causa respecte del que seria l'encobert, el de danys informàtics.

REPRIMENDA AL PARTIT

La jutge no es pronuncia en el seu acte sobre la 'doctrina Botín', però aprofita per retreure al partit presidit per Mariano Rajoy no haver entregat els ordinadors a l'Audiència Nacional i haver procedit a la seva destrucció.

Notícies relacionades

"Tots els investigats (nova denominació dels imputats) eren coneixedors de primera mà de les investigacions que s'estaven portant a terme a l'Audiència Nacional sobre la comptabilitat paral·lela del Partit Popular i sobre el seu finançament il·legal", afirma la magistrada, que ha sigut recusada pel PP per enemistat manifesta.

L'acte assenyala que la informació reclamada per l'Audiència només podia estar en els portàtils utilitzats per Bárcenas que el PP guardava a la seva seu. Si a partir del gener del 2013 "els ordinadors que utilitzava Bárcenas des de la seva època de tresorer i on era de suposar que emmagatzemava la informació que li era sol·licitada estaven en mans del PP, qui sosté la seva titularitat, els hauria d'haver posat a disposició del jutge o almenys fer-li saber que existien. No només no ho va fer, sinó que va procedir a la destrucció dels dispositius", conclou la magistrada.