El Govern en bloc s'absenta del ple de control a Guindos

L'oposició recrimina al ministre d'Economia que no comparegui a explicar el 'cas Soria'

Els grups retreuen l'absència de control parlamentari a una bancada de l'Executiu buida

undefined35696848 madrid  27 09 2016  politica pleno en el congreso de los dip160927170758

undefined35696848 madrid 27 09 2016 politica pleno en el congreso de los dip160927170758 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La bancada blava del Govern ha estat buida davant les crítiques de l'oposició. Cap membre del gabinet de Mariano Rajoy ha estat present al ple del Congrés d'aquest dimarts, que pretenia sotmetre a control parlamentari el ministre Luis de Guindos, per la seva decisió de postular José Manuel Soria a la direcció del Banc Mundial. Davant l'absència del titular d'Economia per donar respostes, la sessió s'ha limitat a les intervencions dels portaveus dels grups, que durant tres minuts han retret el nomenament promocionat per Guindos i la decisió del PP de no comparèixer emparant-se en el fet que està en funcions.

La portaveu socialista, Meritxell Batet, ha atacat els conservadors i ha argumentat que no hi ha raons jurídiques que sostinguin la decisió del Govern de no sotmetre's a la vigilància de la Cambra baixa. "Guindos no és aquí perquè no hi ha manera de defensar el nomenament de Soria. La seva absència és il·lustrativa. El més greu és el que es va fer i el que no es pot explicar, però el més significatiu és l'allunyament del Govern respecte a l'opinió majoritària de la societat. Aquest no debat és una manera d'entendre i exercir la política i d'entendre el valor d'aquest Parlament", ha lamentat. 

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias,  ha lamentat haver de dirigir-se "a un fantasma" i ha assenyalat que tot i que Guindos ja va comparèixer en comissió, "no és el mateix mentir a 35 diputats que a 350". "¿Algú dimitirà? ¿Destituiran a algú?", ha preguntat.

A L'ESPERA DE LA SENTÈNCIA DEL TC

Notícies relacionades

El portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha lamentat la no compareixença del Govern i ha assenyalat que aquest comportament es traduirà en un augment de la falta de legitimitat de les institucions. Des de les files d'ERC, Joan Tardà ha assenyalat que es tracta d'una "anomalia sense precedents" i ha suggerit que la dilació del Tribunal Constitucional a resoldre si el Govern en funcions té o no té l'obligació de sotmetre's al control parlamentari no és casual. "Una vegada més, magistrats del TC anteposen interessos ideològics a la seva funció primigènia: ser imparcials", ha recriminat. Fins i tot Coalició Canària, que va votar a favor de Mariano Rajoy en la seva investidura, ha castigat la decisió dels conservadors de no donar explicacions.

Al PP sostenen que el Govern està decidit a mantenir-se ferm fins que la justícia resolgui el conflicte de competències amb el Congrés. El seu portaveu, José Antonio Bermúdez de Castro, ha llançat un dard enverinat en al·lusió als dissentiments interns de PSOE i Podem, com a final a la seva intervenció. "Mantindrem la mateixa opinió, perquè en un partit unit i cohesionat no hi ha doble llenguatge", ha dit.