Pastor convoca el ple al qual Guindos no anirà per al 27 de setembre

La presidenta del Congrés fixa la data després de la compareixença ahir del ministre d'Economia a la comissió

El PSOE l'acusa d'estar al servei de Rajoy en lloc d'emparar els grups parlamentaris

undefined35024061 madrid 09 08 2016    politica  la presidenta del congreso  a160906104719

undefined35024061 madrid 09 08 2016 politica la presidenta del congreso a160906104719 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La presidenta del Congrés ha decidit aquest dimecres al matí convocar finalment el ple urgent reclamat per l'oposició perquè Luis de Guindos donés explicacions pel ‘cas Soria’. Ana Pastor hauria pogut fixar la data des de dijous passat, quan va rebre el mandat de la Cambra, però no l'ha establert fins després que el ministre comparegués, aquest dimarts, en comissió. El 27 de setembre a les quatre de la tarda se celebrarà, doncs, la sessió a l'hemicicle. El titular d'Economia no hi serà present per resoldre les qüestions que li plantegin els líders de la resta de grups. El seu escó estarà buit, com ja va avançar el Govern, que considera que el fet d'estar en funcions l'eximeix del control parlamentari al ple.

Els populars volien, des del principi, accelerar les explicacions de Guindos en comissió, que és un format menys exposat per traslladar la imatge que ja està resolta la polèmica i que resulta innecessària una compareixença monogràfica sobre el nomenament de José Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial. El PSOE i Podem han criticat amb duresa la dilació amb què Ana Pastor ha gestionat la convocatòria d'un ple urgent, ja que consideren que ha posat la Cambra baixa a disposició dels interessos del PP, a l'endarrerir sis dies la convocatòria.

"La senyora Pastor està al servei de Rajoy i no del Congrés, ni dels espanyols. En només un mes ha perdut tota credibilitat", ha lamentat la diputada socialista Isabel Rodríguez després de conèixer la convocatòria, que demana una rectificació immediatament.

Notícies relacionades

Ara la Junta de Portaveus haurà de decidir, la setmana que ve, si el ple del dia 27 segueix sent monogràfic, sabent que el ministre no hi anirà, o si afegeix altres punts en l'ordre del dia. Fonts pròximes a la presidència del Congrés consideren que l'oposició corre el risc de forçar una escenografia que se li podria girar en contra: la dels líders polítics fent preguntes a un escó buit.

Fins que el Tribunal Constitucional no resolgui el conflicte de competències, el Govern segueix enrocat en la decisió de no sotmetre's al control dels plens del Congrés.