El PNB arrasa i Urkullu es veu lehendakari

El PP aguanta encara que obté els pitjors resultats dels últims 22 anys, mentre el PSE es desploma

EH Bildu aconsegueix la segona plaça en la seva pugna amb Podem, que perd la meitat dels vots que va tenir en les passades eleccions generals

 

  / AFP / ANDER GILLENEA

3
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El PNB s’ha imposat amb rotunditat en les eleccions basques i es troba amb un còmode camí per seguir governant quatre anys més. Malgrat l’entrada d’Elkarrekin Podem a la Cambra, és l’únic partit que surt indemne i fins i tot millora els resultats de 2012, ja que puja de 27 a 29 escons. Darrere seu, EH Bildu aconsegueix la segona posició amb 17 escons, encara que es deixa quatre representants, mentre que la formació morada s’ha d’acontentar amb 11 seients en la seva estrena a la Cambra. Aspirava a la segona plaça a escassa distància dels penabistes, però han perdut més de la meitat dels vots que van rebre en les generals del juny.

La caiguda electoral més gran correspon al PSE, que obté 9 parlamentaris quan fins ara n’ostentava 16, encara que també manté la seva tendència a la baixa el PP, cinquena força amb 9 escons, un menys que la passada legislatura. I Ciutadans no entra a la Cambra.

Amb aquests resultats, el PNB té obertes totes les opcions per buscar socis i fins i tot per governar en solitari com en la legislatura passada. El seu president, Andoni Ortuzar, va sortir exultant a celebrar uns resultats que superen totes les expectatives, i va proclamar que les dades demostren que «Euskadi és diferent». I va destacar que, malgrat «el desgast de la crisi i de la política», s’ha convertit «en l’únic país del nostre entorn que, elecció rere elecció, confia en el mateix partit».

EH BILDU ES RECUPERA / Els 17 escons d’EH Bildu confirmen que la coalició independentista ha aguantat el pols amb Elkarrekin Podem, ja que ha recuperat 60.000 vots respecte a les eleccions generals del juny, quan es va veure clarament superada per la formació emergent. Arnaldo Otegi va ser rebut per la militància entre crits d’«independentzia» i, en el seu discurs, va destacar que un pacte pel dret a decidir, amb PNB i Podem, sumaria 57 escons en una Cambra de 75, una xifra mai abans assolida.

A Elkarrekin Podem es palpava la decepció. Cap enquesta els donava una xifra tan baixa. No obstant, la seva candidata, Pili Zabala, va preferir qualificar el seu resultat d’«històric», i va subratllar que mai una força ha irromput a la Cambra de Vitòria amb 11 escons. «Avui comença tot», va proclamart intentant animar els seus.

Per la seva part, populars i socialistes segueixen perdent vots. Els 9 parlamentaris que obté el PSE són el pitjor resultat electoral de la seva història a Euskadi. També el PP manté la seva línia descendent, ja que els seus 9 representants són la seva collita més pobra des de fa 22 anys.

No obstant, el to de les seves intervencions va ser oposat. El popular Alfonso Alonso es va mostrar molt satisfet malgrat el retrocés en vots i escons. Va optar per enfocar aquestes eleccions com un punt de partida per a la «recuperació» dels suports que han anat perdent des del 2001. En tot cas, els seus 9 parlamentaris també podrien apuntalar el PNB, una possibilitat que obre les opcions que les dues formacions intercanviïn suport polític a Madrid i a Vitòria.

Al mateix temps, la candidata socialista, Idoia Mendia, va comparèixer amb cara seriosa. Davant la militància, va justificar els mals resultats per la irrupció de Podem i per l’abstenció, que s’ha situat en el 37%, tres punts més que el 2012. Encara que el seu partit ha aconseguit els mateixos parlamentaris que el PP, se situa com a quarta força a l’haver rebut 20.000 vots més. Mendia va admetre que «esperaven molt més», i va avançar que els seus 9 representants treballaran per evitar un front sobiranista.

PACTES POSTELECTORALS / La Cambra que ha sortit de les urnes no té precedents, amb l’entrada de Podem i els mals resultats de PSE i PP. Com totes les enquestes preveien, seran necessaris pactes de dues o tres formacions per aconseguir la majoria absoluta.

Notícies relacionades

Un hipotètic pacte entre PNB i PSE, socis en les principals institucions basques, comptaria amb un parlamentari per sobre de la majoria absoluta, si bé perdria pes respecte als 43 representants que sumaven en la passada legislatura. Amb tot, seguiria sent una de les opcions més còmodes per al PNB.

En tot cas, només una suma de tres forces podria desbancar el candidat penabista, Iñigo Urkullu, de la Lendakaritza. Una aliança d’EH Bildu, Podem i PSE arribaria als 37 parlamentaris, però cap d’aquestes tres forces ha mostrat el més mínim interès en aquest tripartit.