Sánchez perd força en la seva lluita per mantenir-se al capdavant del PSOE

La patacada electoral a Galícia i Euskadi dóna arguments als que reclamen el relleu del secretari general

undefined35657499 gra204 gav   barcelona   24 09 2016   el secretario general 160925223058

undefined35657499 gra204 gav barcelona 24 09 2016 el secretario general 160925223058 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va perdre ahir força davant la cruenta batalla interna que lliurarà el PSOE. La patacada a Galícia Euskadi, dos territoris controlats per dirigents afins al secretari general, concedeix nous arguments als que reclamen un canvi en el lideratge. Entre ells, als principals barons, els que fa mesos que, si bé de forma erràtica i en ocasions incoherent, intenten desfer-se de Sánchez, que fins ara ha demostrat una enorme resistència per mantenir-se al càrrer. La setmana que ara comença serà clau en la guerra orgànica i els crítics donen per fet que el líder no se n’anirà pel seu propi peu.

Totes les enquestes vaticinaven una seriosa desfeta del PSOE, però els sondejos havien infravalorat en les últimes convocatòries el partit, i la direcció socialista confiava que el resultat seria millor del que s’esperava. Els col·laboradors de Sánchez creien possible que Alberto Núñez Feijóo perdés la majoria absoluta a Galícia i que el PSdeG ocupés el segon lloc, cosa que permetria un pacte amb En Marea per arribar a la Xunta. Però el PP va mantenir el seu còmode avantatge i hi va haver sorpasso en vots (en escons van empatar a 14) de la marca integrada per Podem. A Euskadi, els socialistes, que tenien 16 escons, només en van obtenir nou aquesta vegada, els mateixos que el PP. Un altre mal resultat sense precedents.

Notícies relacionades

L’ALTERNATIVA / «¿Com es pot intentar governar a Espanya després d’això?», es va preguntar un important dirigent del sector crític, al·ludint a l’anunci de Sánchez que reprendrà els contactes amb Podem Ciutadans per conformar una majoria alternativa al PP. L’empresa es prefigurava difícil a causa dels vetos creuats de les forces emergents, però ara ho és encara més, amb els socialistes centrats en la seva pugna interna.

La qüestió que els enfronta ja no és tant la conveniència o no d’abstenir-se en una investidura de Mariano Rajoy, sinó la mateixa figura de Sánchez, que avui reunirà la comissió permanent del partit. Es tracta d’un organisme amb uns integrants que són majoritàriament afins al secretari general, però la setmana anirà pujant en intensitat fins al comitè federal de dissabte, que s’anticipa explosiu i pot acabar amb la convocatòria d’un congrés llampec, dissenyat per Sánchez per seguir en un lloc per al qual té menys força després de la severa derrota a Galícia i Euskadi. «Els resultats són negatius», va assenyalar el secretari d’Organització, César Luena. No va admetre preguntes.