Garzón s'alinea amb l''ànima dura' d'Iglesias: IU serà rupturista i obrera

El líder d'esquerres presentarà la seva estratègia dissabte, en ple debat identitari de Podem

El Pla d'Acció proposa una marca anticapitalista, aspra, amb més presència als mitjans

undefined34111428 madrid  01 06 2016  politica  alberto garz n  iu  160601230510

undefined34111428 madrid 01 06 2016 politica alberto garz n iu 160601230510 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Alberto Garzón agafa posicions al tauler polític en un moment especialment sensible, quan els seus socis de Podem estan submergits en un debat identitari sobre si han de ser més obreristes, com postula Pablo Iglesias, o assumir les tesis transversals d'Íñigo Errejón. El líder d'IU se situa al costat del número 1 morat, en un document estratègic que es presentarà aquest dissabte davant la cúpula, i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. El Pla d'Acció 2016/2017 assenyala que la federació d'esquerres ha d'apostar per un ADN rupturista i anticapitalista que aconsegueixi activar la “consciència de classe” i enganxar més militants. El text, redactat per Garzón, aposta per construir un moviment polític i social que transmeti una imatge nítida d'esquerra pura. Elabora, també, una estratègia per formar "ideològicament" els militants, i aconseguir més presència en els mitjans de comunicació i veu en les institucions. En l'últim debat al Congrés, Garzón només va tenir tres minuts i mig per a la seva intervenció.

“El nostre país requereix un nou projecte, nascut de la ideologia socialista, que només podrà posar en marxa una organització caracteritzada per la radicalitat democràtica i per la seva capacitat de ser conflicte social”, defensa.

Sense citar-los, critica tant les posicions errejonistes “desconnectades de qualsevol base material” com els defensors de les velles essències “que tendeixen a refugiar-se en la marginalitat autoreferencial de la litúrgia i l'autocomplaença”. 

L'aposta de Garzón és “resignificar la marca d'Izquierda Unida per vincular-la a l'imaginari rupturista, i evitar l'associació amb el règim”, i en aquesta nova identitat busca “vincular la seva organització als conflictes socials i laborals” per ampliar la seva militància, a la qual vol “formar ideològicament”.

El màxim dirigent d'IU se situa amb aquest document en una posició molt pròxima a la d'Iglesias i els anticapitalistes de Podem, que defensen un ànima dura. A ningú se li escapa que Garzón està molt allunyat dels postulats d'Errejón, que aposten per la centralitat del tauler. La proposta del líder esquerrà, que amb tota probabilitat serà ratificada per la cúpula d'IU dissabte, és important perquè suposa un alineament clar dins de la coalició electoral Units Podem. 

IMPACTE EN LES BASES MORADES

A ningú se li escapa que Iglesias i Garzón van firmar l'aliança electoral Units Podem malgrat les reticències d'Errejón, que no veia amb bons ulls amalgamar la identitat podemista amb la d'IU. Els promotors de la coalició ja van dir llavors que l'objectiu a mitjà termini era construir un moviment polític i social que transcendís una coalició electoral, determinació que també va xocar amb l'oposició del número 2 de Podem. 

Ara, en plena redefinició sobre què ha de ser el partit morat en el futur, Garzón fa públic un full de ruta amb gestos de complicitat a Iglesias. El seu pas endavant ajuda a definir, encara més, les diferents ànimes que coexisteixen en el partit morat. 

Notícies relacionades

És previsible que els errejonistes llegeixin aquest moviment com una definició de "la nova vella esquerra" destinada a ser només un partit frontissa davant les seves tesis populistes, que busquen construir una majoria social des de la transversalitat.

El dubte és si la militància de Podem veurà en aquest pas cap a l'obrerisme una perversió de la seva identitat morada i una deriva cap a la la vella esquerra amb disfressa de nova. O si, al contrari, les bases podemistes renunciaran a l'ADN amb què van néixer per seguir Iglesias i el seu soci, Alberto Garzón.