DISCURS EN L'ASSEMBLEA GENERAL DE L'ONU

El Rei demana diàleg perquè els partits superin "les diferències"

El cap de l'Estat apel·la a la "voluntat d'acord" perquè es formi Govern

El Monarca haurà de convocar una nova ronda de contactes després del 25-S

 

  / EFE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Rei va fer ahir una crida als partits polítics espanyols des de Nova York perquè dialoguin i aconsegueixin formar Govern. En el seu discurs davant l’Assemblea General de l’ONU, el cap de l’Estat es va referir breument a la «conjuntura complexa» que viu Espanya i va subratllar la necessitat que les forces polítiques demostrin «voluntat d’acord» i superin les seves «diferències», sempre «dins del respecte a les regles que s’han donat». «Els espanyols sempre hem superat els temps difícils», va declarar el Monarca a la tribuna on hores abans Barack Obama havia parlat per última vegada com a president dels EUA.

Espanya ja fa gairebé nou mesos que té un Govern en funcions, una situació inèdita que està a l’espera de poder resoldre’s després de les eleccions gallegues i basques de diumenge que ve. Després d’aquells comicis, i segons com quedin el PP i el PSOE en aquelles dues comunitats autònomes, pot ser que algun dels dos líders, Mariano Rajoy o Pedro Sánchez, decideixi fer un pas endavant, per intentar ser president, o un pas enrere. De fet, després de la votació del 25-S, Felip VI veurà com el focus torna a col·locar-se sobre ell. Després de la investidura fallida de Rajoy el 2 de setembre, el cap de l’Estat ha donat unes setmanes de marge per no interferir en la campanya electoral i d’aquí uns dies haurà de tornar a convocar una nova ronda de contactes amb els dirigents per decidir si creu que pot encarregar la formació d’un Govern a Rajoy o a Sánchez. Si cap candidat aconsegueix ser investit a l’octubre, el dia 30 d’aquell mes les Corts s’hauran de dissoldre i les eleccions se celebraran al desembre.

Felip VI

CAP DE L'ESTAT

«Totes les democràcies avançades, com la nostra, viuen conjuntures complexes»

En el seu discurs davant l’ONU, igual que ja va fer en la seva al·locució de Nadal, just després de les eleccions del 20 de desembre, el Rei va apel·lar al diàleg per tancar aquest episodi de la història i va mirar de mostrar optimisme a l’assegurar que aquestes «conjuntures complexes» sempre s’acaben superant «per la fortalesa i la cohesió» de la societat, la «solidesa» de les institucions i la «vigència del seu sistema de llibertats».

El gruix de la seva intervenció la va dedicar a la política internacional, on va fer un ràpid repàs als principals conflictes. Un dels temes que va abordar en primer lloc va ser el procés de pau de Colòmbia, recolzat «de forma unànime», va ressaltar, per tot el Congrés dels Diputats. També va lamentar la ruptura de l’acord a Síria i va expressar el seu condol per les víctimes. El Rei també va fer referència al «decisiu dilema» en què es troba la Unió Europea i va advertir que «ningú sortiria beneficiat de la seva paralització o del seu fracàs».

REFUGIATS

Notícies relacionades

A més a més de fer-ho a l’Assemblea General, Felip VI va prendre la paraula a la cimera de líders sobre Refugiats. El Monarca va dir que Espanya va posar en marxa, juntament amb la resta de socis europeus, «un ambiciós programa de reubicació i reassentament» per a aquelles persones. Va ressaltar que l’Executiu es va comprometre a acollir «gairebé 16.000 refugiats», encara que va obviar que fins ara només han arribat a Espanya 480, segons Oxfam Intermón. Felip ja havia parlat dilluns sobre aquest assumpte en els mateixos termes, cosa que que li ha comoportat rebre crítiques de les oenagés.

Felip VI va mantenir diverses reunions bilaterals en el marc de l’Assemblea. Entre altres es va reunir amb l’emir de Qatar, Tamin bin Hamad Al-thani; el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, i el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, que al desembre deixa el càrrec.