PROCÉS PENAL CONTRA UNA EX ALT CÀRREC DEL GOVERN

La directora fallida de la hisenda catalana està imputada en la trama de les ITV

Olga Tomás, que ha renunciat al càrrec, suposadament va participar en la contractació irregular d'un mediador

fcasals35495088 barcelona 12 09 2016 economia olga tomas de la agencia tribu160912130234

fcasals35495088 barcelona 12 09 2016 economia olga tomas de la agencia tribu160912130234

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP va fer públic aquest dilluns un comunicat en el qual denunciava una “pudor de corrupció” en la proposta d'Olga Tomàs per ocupar el càrrec de directora de l'Agència Tributària de Catalunya. No li faltava raó. I és que aquesta dona, que va ser proposada per la Conselleria d'Economia que dirigeix Oriol Junqueras i que ja ha renunciat al càrrec, apareix com a investigada (abans imputada) en una de les peces separades que va néixer de les indagacions pel ‘cas ITV’, sobre el presumpte falsejament en l'adjudicació d'estacions d'inspecció tècnica de vehicles i en el suposat pagament de comissions, a través de la seva dona, a l'exdiputat de l'extinta CDC Oriol Pujol.

Fonts judicials han confirmat aquest dimarts a EL PERIÓDICO que Tomàs continua en l'actualitat com a investigada en les diligències judicials que es van incoar per la contractació per part de la Generalitat, el 2012, d'un mediador que havia de resoldre el litigi entre operadors de les estacions d'ITV i pacificar el sector. En aquesta causa també apareix com a investigat Enric Colet, exsecretari general de Justícia que ha ocupat diversos càrrecs a l'Administració catalana. La fiscalia ha sol·licitat al jutge que finalitzi la investigació sobre aquesta branca del 'cas ITV'.

Quan es van produir els fets, Colet era secretari general del departament d'Empresa i, com a tal, va ser el responsable d'adquirir els serveis de Josep Tous, exnúmero dos de la Diputació de Barcelona, president de la sectorial d'Empresa de CDC i home de confiança d'Oriol Pujol. A Tous, la Generalitat li va encarregar posar ordre en el pla territorial de les ITV. Aleshores, Tomàs era la directora de Serveis de la Conselleria d'Empresa i Ocupació.

DOS CONTRACTES

La fiscalia sosté que, el 2011, a Tous se li va adjudicar “irregularment” i sense publicitat un contracte per import de 44.840 euros aparentment per “l'assistència per al desenvolupament d'un pla estratègic per a la defensa del consumidor”. Segons l'acusació pública, la llei estableix que en aquest tipus de contractes s'ha de convidar tres empreses a formar part del concurs i atorgar el treball a la que obtingui més puntuació. És a dir, a l'oferta més avantatjosa per a l'Administració.

Notícies relacionades

No obstant, en els correus intervinguts durant la investigació s'ha comprovat, segons relata la fiscalia en un informe, com Tomàs li va demanar al mateix Tous que li indiqués tres empreses a les quals es podia adjudicar el contracte. Va ser el mateix Tous qui, segons aquesta versió, li va remetre el nom de dues empreses administrades per ell i la seva dona, així com el nom d'una tercera companyia relacionada amb ell. A l'acusació pública li consta que el plec de condicions tècniques va ser redactat conjuntament per Tous i Tomàs. El contracte es va acabar adjudicant a una de les empreses de Tous.

Aquest contracte i un altre del 2012 per import de 20.709 euros (per l'elaboració d'un document relatiu a un pla del Govern) van servir realment, en opinió de la fiscalia, per retribuir Tous pel treball d'intermediació en el sector de les ITV. El ministeri públic considera que els fets podrien ser constitutius dels delictes de prevaricació administrativa i un altre de malversació de fons públics. En la seva declaració, Colet va defensar la contractació de Tous com a mediador i va negar tota irregularitat.