La CUP avorta la designació d'Olga Tomàs per a l'Agència Tributària de Catalunya

La funcionària, que havia de prendre possessió l'1 d'octubre, renuncia abans davant les crítiques per haver treballat amb Oriol Pujol

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha quedat escapçada. Almenys per uns dies. Olga Tomàs, la persona proposada per la Conselleria d’Economia la setmana passada per substituir Teresa Ribas com a directora de l’organisme a partir de l’1 d’octubre, ha decidit rebutjar la proposta davant els recels manifestats per la CUP.

Ribas va expressar fa unes setmanes el seu desig de deixar el càrrec per motius personals, que van coincidir amb una oferta com a gerent de l’Institut Municipal d’Hisenda, de l’Ajuntament de Barcelona. Tomàs va ser l’opció triada per la conselleria d’Oriol Junqueras per substituir-la perquè ja treballava en el desplegament territorial de l’ATC.

Però, en un comunicat, el departament va anunciar ahir la seva renúncia també per «raons personals», tot i reconèixer en la mateixa nota que el pas enrere s’havia produït «després de constatar que el seu futur nomenament no genera el consens necessari per assumir aquesta responsabilitat». És a dir, que la CUP no estava disposada a donar-li suport.

En la compareixença del secretari d’Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, davant el Parlament, la setmana passada, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant li va reclamar que la designació fos «transparent» i «pública», i fins i tot va reclamar un «concurs públic» per evitar episodis del passat com l’elecció de la direcció de l’Oficina Antifrau.

«FERUM DE CORRUPCIÓ»

Ahir, la CUP del Pallars (Lleida) va fer públic un comunicat en què denunciava una «ferum de corrupció» en el nomenament d’Olga Tomàs, a qui relacionava amb la trama de les ITV, per haver treballat en el passat amb càrrecs com Oriol Pujol. Tomàs va ser, per exemple, directora de Serveis d’Empresa del departament quan aquest el dirigia el convergent Antoni Fernández Teixidó.

La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, es va fer ressò ahir d’aquesta notícia al seu compte de Twitter i va afegir: «La CUP del Pallars destapa qui pot estar al capdavant de l’Agència Tributària Catalana. I no és la més convenient, és clar».

DESPLEGAMENT TERRITORIAL

Per la seva part, Economia va destacar que Olga Tomàs «continuarà treballant a l’agència, exercint el càrrec que desenvolupa actualment com a coordinadora territorial d’oficines de gestió tributària a l’ATC i que té entre les seves competències el desplegament territorial d’aquest ens».

NOVA PROPOSTA D’AQUÍ SETMANES

Notícies relacionades

Així mateix, la nota afegeix que el Govern proposarà un nou director per a l’ATC «en les pròximes setmanes». De fet, Tomàs no havia sigut nomenada encara formalment pel Govern, tot i que sí designada per ocupar aquest càrrec.

El portaveu d’Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, va assegurar que la Conselleria d’Economia buscarà una relleu «ràpid i de consens». «Hi ha la voluntat d’un relleu ràpid i de trobar una persona que tingui tot el consens i la voluntat» per tirar endavant aquesta agència –va explicar en roda de premsa--, que és un dels pilars del Govern per impulsar una hisenda catalana pròpia.