Rajoy evita demanar-li l'acta a Barberá: "Ja no tinc autoritat sobre ella"

El president es nega a respondre si li sembla suficient que abandonés el PP i presumeix que a Espanya no hi ha impunitat

Cospedal insisteix a defensar la presumpció d'innocència i que cadascú actuï "d'acord amb els seus principis"

GRA405 BRATISLAVA(Eslovaquia),16/09/20016.El presidente del Gobierno en funciones, Mariano Rajoy, durante la conferencia de prensa con la que cerró su participación en la cumbre europea que, sin presencia del Reino Unido, analizó el futuro de la UE tras el brexit y en la que Rajoy recalcó que, desde que la exalcaldesa de Valencia y senadora, Rita Barberá, ha abandonado la militancia en el PP, él ya no tiene ninguna autoridad sobre ella.Esta ha sido la primera ocasión en la que el jefe del Ejecutivo en funciones ha comentado públicamente el hecho de que la exalcaldesa de Valencia haya dejado de pertenecer al partido pero haya decidido mantener su escaño en el Senado integrándose en el grupo mixto de la cámara.EFE/MARISCAL

GRA405 BRATISLAVA(Eslovaquia),16/09/20016.El presidente del Gobierno en funciones, Mariano Rajoy, durante la conferencia de prensa con la que cerró su participación en la cumbre europea que, sin presencia del Reino Unido, analizó el futuro de la UE tras el brexit y en la que Rajoy recalcó que, desde que la exalcaldesa de Valencia y senadora, Rita Barberá, ha abandonado la militancia en el PP, él ya no tiene ninguna autoridad sobre ella.Esta ha sido la primera ocasión en la que el jefe del Ejecutivo en funciones ha comentado públicamente el hecho de que la exalcaldesa de Valencia haya dejado de pertenecer al partido pero haya decidido mantener su escaño en el Senado integrándose en el grupo mixto de la cámara.EFE/MARISCAL / MARISCAL (EFE)

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID / SILVIA MARTÍNEZ/ Enviada especial a BRATISLAVA

Mariano Rajoy es distancia de bona part dels càrrecs del seu partit i ha evitat aquest divendres reclamar públicament a Rita Barberá que deixi el seu escó. El líder dels populars ha al·legat que com que l'exalcaldessa "ja no és militant del PP", ell ja no té "cap autoritat sobre ella", com no la té sobre "altres persones".

El president en funcions ha explicat que el PP va demanar a la senadora que "renunciés a la militància" després que el Tribunal Suprem, dimarts passat, li obrís una investigació penal per descobrir si va contribuir al blanqueig de capitals en la seva etapa com a alcaldessa de València. Fonts de la direcció del PP asseveren que la intenció inicial del partit era que Barberá també renunciés al seu escó, però la parlamentària s'hi va negar al·legant que això suposaria assumir la seva culpabilitat, però Rajoy ha evitat confirmar aquesta informació. 

Visiblement incòmode, en una roda de premsa a Bratislava, després de la cimera dels caps d'Estat europeus, ha rebutjat contestar si li sembla suficient que Barberá deixi només el partit, amb l'argument que ja havia dit tot el que havia de dir sobre el 'cas Barberá', que aquesta setmana ha agitat el seu partit.  

En línia amb Rajoy, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha escudat aquest divendres en la separació de poders per no reclamar-li a Rita Barberá la seva acta.

La mà dreta del president ha subratllat que el Govern no fixa cap posició sobre persones "que estan sent investigades", com li passa a Barberá, i a més ha remarcat que la senadora "ja no és afiliada al PP", partit que "ja ha pres les seves decisions en aquesta qüestió".

La vicepresidenta sí que es va atrevir no obstant a demanar-li el càrrec a Magdalena Álvarez des de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres quan la política socialista va ser imputada en el 'cas dels ERO'. "Jo crido Magdalena Álvarez a la responsabilitat", va dir llavors Santamaría (juny del 2014). 

UN REFERENT COM A ALCALDESSA

També se li ha preguntat a la vicepresidenta pel suport que al seu dia va prestar a Barberá, que va arribar a considerar un referent. La número dos del Govern ha dit que quan va fer aquelles declaracions opinava "com molts ciutadans de la ciutat de València que l'havien votat en innombrables ocasions i amb majories absolutes altíssimes". 

I també ha tornat a parlar del 'cas Barberá' la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. L'expresidenta de Castella-la Manxa ha insistit a defensar la "presumpció d'innocència" de la valenciana. "Cada un ha de seguir els seus principis, ser justos i defensar la presumpció d'innocència, siguin del Partit Popular o no" perquè "avui li pot tocar a un polític i demà a un metge, a un periodista o a un empresari", ha considerat durant una visita a la fira d'Albacete. 

Notícies relacionades

Sobre la conveniència d'obrir el debat sobre si els senadors que poguessin ser imputats haurien de deixar l'escó, Cospedal ha dit que no es poden fer "les coses sense pensar", "deixant-se portar només per temes mediàtics".

Les reflexions de la número dos del PP, i en certa manera les de Rajoy i la vicepresidenta, contradiuen la posició de molts dels seus companys de files. Vicesecretaris com Javier Maroto i Pablo Casado reclamen a Barberá que deixi el seu escó, igual que dirigents autonòmics com Cristina Cifuentes, a més coincideix amb altres partits en la conveniència d'estudiar possibles canvis legals que permetin a les formacions reclamar als parlamentaris la seva acta.