Ple a la Constitucional

Ni una butaca va quedar lliure per escoltar Guindos en la comissió, que es va buidar al parlar del dèficit

icoy35510255 guindos160913182214

icoy35510255 guindos160913182214 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L'oposició no va aconseguir portar Luis de Guindos a l'hemicicle perquè donés explicacions en un ple del Congrés (amb unformat que hauria sigut més complicat per a ell), però va omplir al complet la sala Constitucional de la Cambra baixa. Quina expectació. Ni una butaca lliure per sentir les explicacions del ministre sobre l’elecció de José Manuel Soria per al Banc Mundial. Ses senyories es van apuntar a la comissió d’Economia encara que no en formessin part. Res de quedar-se al despatx un dia així i seguir-ho pel circuit intern. Fins i tot hi havia senadors del PSOE i també del PP per sentir en persona els arguments de l’Executiu sobre una designació difícil d’entendre en una Espanya castigada per l’atur i amb l’ànim arrasat per tants escàndols de corrupció.

Guindos va arribar amb mitja hora de marge al Congrés, on al pati l’esperava una àmplia representació del seu partit. S’havia de «menjar un marró», com li va dir Joan Baldoví (Compromís), que li hauria d’haver tocat menjar-se’l a Mariano Rajoy. Copets a l’esquena i mirades dolces per a un ministre que està acostumat als taurons de Brussel·les.

Pablo Iglesias, que no forma part de la comissió, va anunciar la seva participació en el debat un parell d’hores abans. A l’arribar, amb la cua acabada de repassar amb aigua, en va explicar el motiu: «Crec que l’assumpte és de la suficient rellevància perquè tingui la màxima visibilitat i crec que la meva presència ajuda que vosaltres hi doneu més visibilitat». Els manuals d’autoajuda diuen que és molt bo estimar-se a si mateix.

ELS NOMENAMENTS DEL PSOE

El representant del PP, Eloy Suárez, va intentar desviar l’atenció i l’«i tu més» en això dels nomenaments també va aflorar. Suárez va denunciar que les exministres Bibiana Aído, Magdalena Álvarez i Leire Pajín tampoc complien els «requisits» per ocupar els seus llocs a ONU Dones,el Banc Europeu d’Inversions i l’Organització Panamericana de Salut, respectivament. A Iglesiasli va dir que sembla que s’ha de ser «familiar» d’algú per ocupar un càrrec al seu partit.

Més dura va ser l’acusació al PSOE, a qui Suárez va recordar que el seu partit va demanar compareixences de ministres en el ple i no es van celebrar «mai». Entre aquestes, va concretar, la relativa al 'cas Faisán' (sobre la xivatada a membres d’ETA) perquè el PSOE estava «negociant» amb la banda. El portaveu socialista, Pedro Saura, va demanar la paraula per retreure-li el seu «indigne» comportament.

Notícies relacionades

El president de la comissió va negar el torn de dúplica als portaveus i va passar al següent ordre del dia (el dèficit) i la sala es va buidar. H