LES PORTADES DE LA PREMSA

La premsa de Madrid "desinfla" la Diada, però exigeix unitat per combatre el sobiranisme

'Abc' denuncia "la farsa de Puigdemont" a l'anunciar la independència per a Catalunya en un any

'El Mundo' acusa el president de convertir la jornada de l'Onze de Setembre en "un 'selfie' independentista"

portada-el-punt-avui-12-09-2016

portada-el-punt-avui-12-09-2016

4
Es llegeix en minuts
JAVIER MARTÍNEZ

Mentre que a Catalunya la premsa sobiranista interpreta la nova Diada multitudinària com una accelerada més des de la unitat sobiranista per culminar el procés d'un referèndum independentista, els diaris de Madrid coincideixen a posar l'accent en la participació més baixa en les concentracions d'aquest 11-S. No obstant, la majoria d'aquests últims rotatius també comparteixen la necessitat d'una crida a la unitat per fer front a les propostes separatistes, que, segons admeten explícitament, també impedeix desbloquejar la situació política espanyola.

'LA RAZÓN' APEL·LA A LA BUTXACA

En aquest sentit, 'La Razón', després d'afirmar que "la Diada es desinfla", recull l'advertència de Carles Puigdemont que el bloqueig polític a Espanya es mantindrà si no es deixa votar els catalans. Al seu editorial ("Catalunya, un altre any perdut"), el diari conservador torna a carregar contra la Generalitat ("en mans dels extremistes de la CUP", diu). Per a la publicació que dirigeix Paco Marhuenda, el pitjor és que els esforços del Govern i els recursos dedicats a la "deriva separatista" no li han permès treballar contra la recessió econòmica i per crear riquesa per als catalans com sí que ho han fet -destaca el diari- "la societat civil catalana amb el teixit empresarial i les seves estructures productives".

"AL DICTAT" D'ERC I LA CUP

En l'argumentari antisobiranista, 'Abc' afirma al seu editorial ("Una altra Diada que anuncia conflictes") que el problema és que Catalunya "ha caigut en mans d'una classe política irresponsable i antidemocràtica". A l'article, en què acusa Puigdemont d'actuar "al dictat" d'ERC i la CUP, el rotatiu assenyala que el "plantejament destructiu" dels sobiranistes "no permetrà a cap Govern central negociar amb el nacionalisme".

GOVERN FORT I ACCIONS JUDICIALS

Per la seva part, 'El Mundo' qualifica la Diada de "selfie' independentista" de Puigdemont i assegura que en la jornada "va dominar l'espectacle sobre la política". Al seu editorial ("Un acte festiu, una fugida cap endavant"), el diari madrileny admet que, malgrat que la xifra de manifestants va a la baixa, el sentiment independentista ha calat en la societat catalana i anima a unir forces contra el procés. L'article afirma: "Encara que estem convençuts que Catalunya mai s'independitzarà d'Espanya, el repte és majúscul i per afrontar-lo amb garanties fa falta un Govern amb fort suport parlamentari capaç de donar les respostes polítiques adequades -a més de les judicials quan sigui necessari- als intents d'avanç dels separatistes, perquè s'adonin que han emprès un camí que no arriba enlloc".

PONTS CATALUNYA-MADRID

A Barcelona, 'La Vanguardia' augura un curs polític complex i anima a reconstruir ponts en totes les direccions. Per a aquest rotatiu, els senyals de cansament que s'adverteixen "a tot arreu" indiquen que "les estratègies de xoc frontal estan arribant a un límit". L'editorial acaba amb una altra relació de la situació catalana i la governabilitat d'Espanya. "No hi ha majoria social a Catalunya per al rupturisme unilateral i no hi ha majoria política a Espanya per a un Govern numantí".                 

ELS TITULARS DE LES PORTADES

El País: "El secessionisme accelera el seu pla en una Diada menys concorreguda"; "L'Estat perdrà almenys 26.300 milions del rescat bancari"; "El 'no' a Rajoy creix entre els votants del PSOE"; "Obama apel·la a la unitat en l'aniversari de l'11-S"; "Nairo Quintana es passeja de vermell per Madrid".

El Mundo: "Puigdemont converteix la Diada en un 'selfie' independentista"; "Els 'mails' que 'va ignorar' el Banc d'Espanya. 'A Bankia la gestió és una solució avui i un problema demà'"; "Obama insta a la 'unitat' i defensa la 'diversitat' en l'aniversari de l'atemptat"; "Espanya substitueix el petroli de Veneçuela pel de l'Iran".

Abc: "La farsa de Puigdemont: independència per a Catalunya en un any"; "La construcció de pisos es dispara i arriba a màxims de cinc anys"; "Quintana s'imposa a Froome a la Vuelta"; "El PSOE ignora els sondejos i assegura que pujarà en unes hipotètiques eleccions"; "Obama crida a la unitat dels EUA en el 15 aniversari dels atacs de l'11-S". 

La Razón: "Puigdemont demana un referèndum pactat en una Diada que es desinfla"; "Colau es col·loca a la fila 'vip', però evita posar al costat dels sobiranistes"; "Zapata demana al jutge no asseure's al banc dels acusats per evitar la 'pena del telediari"; "Alberto Núñez Feijóo: 'No tenim cap raó per canviar de candidat. Rajoy va guanyar amb dos milions de vots'".

La Vanguardia: "Una altra Diada espectacular"; "Puigdemont demanarà un referèndum al Govern"; "La por persisteix als EUA 15 anys després de l'11-S".

EL PERIÓDICO: "Impacients. Diada més plural i menys multitudinària. L'independentisme es mobilitza davant la incertesa que envolta el procés".

Notícies relacionades

Ara: "Unitat i urnes. La cinquena Diada multitudinària empeny el Govern a culminar el procés amb una votació". 

El Punt Avui: "Punt i a part. Una nova Diada massiva al carrer coincideix amb l'anunci del president de les constituents per d'aquí un any".