Podem, cronologia d'un desacord

Les discrepàncies entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón es forgen amb la sortida de Monedero i s'agreugen després d'arribar al Congrés

undefined28480697 madrid  26 01 15  pablo iglesias en la rueda de pr160316153613

undefined28480697 madrid 26 01 15 pablo iglesias en la rueda de pr160316153613

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Febrer 2014.  Podem es registra com a partit per concórrer a les eleccions europees. Els fundadors són Pablo Iglesias, Íñigo Errejón, Juan Carlos Monedero, Carolina Bescansa i Luis Alegre.

Octubre 2014. Assemblea fundacional de Vistalegre. Els simpatitzants elegeixen Iglesias com a secretari general. Hi ha sintonia entre els fundadors, que imposen la seva visió del partit a la línia crítica dels anticapitalistes, capitanejats per Teresa Rodríguez i Pablo Echenique. Sergio Pascual és nomenat secretari d'organització.

Febrer 2015. Primàries a les secretaries generals autonòmiques. Iglesias recolza a Madrid Luis Alegre, que guanya aquests comicis per la mínima.

Abril 2015. Dimiteix Monedero. La sortida del cofundador genera una enorme tensió al partit. La seva relació amb Errejón és delicada. Iglesias intenta sostenir Monedero, però al final li demana la dimissió. La seva retirada implica un corriment de forces internes. Comença a evidenciar-se la lluita entre sectors. El líder promociona els seus col·laboradors i Errejón fa el mateix. Tots dos busquen guanyar poder en l'aparell.

Setembre 2015. El desacord entre Iglesias i Errejón es comença a visibilitzar en públic. En les eleccions catalanes del 27-S la fissura ja és innegable. A Barcelona, durant la campanya, l'equip 'pablista' i l''errejonista' estan en pisos separats. Els dirigents a penes intercanvien unes impressions abans dels mítings per no trepitjar-se. 

Octubre 2015. La confecció de les llistes per concórrer a les eleccions generals agreuja la situació. Iglesias, Bescansa i Errejón tracten de fer lloc als seus col·laboradors de confiança. A Catalunya, després dels mals resultats, dimiteix Gemma Ubasart com a secretària general autonòmica. Iglesias deixa el seu escó al Parlament europeu. 

Novembre 2015. Podem confirma que a Catalunya concorrerà en la coalició electoral En Comú Podem, un acord teixit per Errejón i Pascual amb la plataforma d'Ada Colau, ICV i EUiA. El número dos negocia que l'alcaldessa recolzi en mítings també fora de Catalunya.

Desembre 2015. Durant la campanya electoral la fredor entre Iglesias (u per Madrid) i Errejón (tres per Madrid) és manifesta. El secretari general agraeix en els seus mítings la feina dels seus col·laboradors però no esmenta Errejón. Sergio Pascual encapçala la llista per Sevilla. 

Gener 2016. El repartiment de portaveus i presidències a les comissions del Congrés genera una nova escalada de tensió entre les dues faccions. En el seu discurs davant el consell ciutadà estatal, el 3 de gener, Iglesias felicita el seu equip pel resultat electoral del 20-D. No esmenta cap dirigent errejonista. 

Febrer 2016. Sergio Pascual anuncia processos de primàries als territoris on hi ha conflictes a la direcció: Galícia, Navarra, Euskadi i la Rioja. La direcció estatal decideix posposar el procés a Catalunya fins que es resolgui la governabilitat a Madrid. El diputat Albano Dante Fachín demana que les primàries siguin immediates.

7 març 2016. Dimiteix Emilio Delgado, secretari d'organització de Madrid. És pròxim a Errejón. Se'n va amb crítiques a la gestió d'Alegre, de la confiança d'Iglesias.

9 març 2016. Dimiteixen nou directius errejonistes de la cúpula regional en suport de Delgado. La pugna interna, silenciada durant mesos, esclata.

14 març 2016. Es reuneix l'executiva de Podem. No hi ha roda de premsa. Iglesias analitza la crisi interna amb el seu equip, preocupats per les constants filtracions a la premsa de documents interns i per les crítiques als seus col·laboradors. Prepara el seu moviment.

Notícies relacionades

15 març 2016. Iglesias envia una carta als seus simpatitzants en què adverteix que les responsabilitats hauran de ser assumides. Destitueix Pascual. Es reuneix amb Alegre al Congrés. Envia un missatge intern a la direcció en què justifica la seva decisió per una falta de confiança. També demana extremar les precaucions per possibles fugues d'informació.

16 març 2016. Es reuneix el consell ciutadà autonòmic de Madrid. Una setmana després de la dimissió d'un terç dels consellers, Alegre concedeix una roda de premsa.