ELECCIONS BASQUES

La Junta Electoral comunica a Otegi que és "inelegible"

L'exportaveu de Batasuna considera la decisió com "una greu equivocació", però demana "tranquil·litat"

La defensa del líder independentista anuncia que recorrerà davant els tribunals la decisió quan sigui definitiva

La Junta Electoral declara inelegible Arnaldo Otegi. / EFE / GORKA ESTRADA / VÍDEO: ATLAS

La Junta Electoral declara inelegible Arnaldo Otegi.
La Junta Electoral comunica a Otegi que és "inelegible"

/

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

La primera decisió ha sigut clarament adversa per a Arnaldo Otegi. La Junta Electoral de Guipúscoa ha comunicat a la representació legal d’EH Bildu que el seu candidat a 'lehendakari' «és inelegible», al constatar que existeix una sentència ferma de l’Audiència Nacional que l’inhabilita tant per a càrrec públic com per ser votat en eleccions. Aquesta interpretació xoca amb els arguments exposats per la defensa d’Otegi, que considera que les dues inhabilitacions no són aplicables.

La resolució impedeix a Otegi concórrer a eleccions fins al 2021.La defensa té dos dies per presentar al·legacions contra la inhabilitació, però és segur que els recursos portaran el cas a la via judicial. Independentment de la decisió final de la Junta Electoral, l’espera s’allargarà previsiblement fins al 7 de setembre i correspondrà al Tribunal Constitucional dir l’última paraula, ja en vigílies de l’inici de la campanya electoral.

EH Bildu té l’opció de substituir el seu candidat per una altra persona, però ja ha anunciat que no ho farà. D’aquesta manera, si es manté la decisió de la Junta Electoral guipuscoana en la proclamació final de les llistes, la defensa d’Otegi recorrerà per la via contenciosa administrativa amb dos arguments: la sentència de l’Audiència Nacional pel 'cas Bateragune' inclou inhabilitació per a càrrec públic, però no especifica a quins comicis se li impedeix concórrer, i la inhabilitació accessòria per a l’exercici de sufragi passiu va quedar extingida quan l’exportaveu de Batasuna va complir la pena de presó, l’1 de març passat.

Els cinc juristes que componen la Junta Electoral ja havien avançat que no entrarien en el fons de l’assumpte, sinó que es limitarien a constatar si existeix una sentència ferma d’inhabilitació. De fet, la Fiscalia de l’Audiència Nacional va enviar fa dues setmanes un escrit insistint que Otegi és «inelegible», i Rafael Catalá, ministre de Justícia en funcions, també va intervenir en la polèmica al dir que seria «difícil imaginar-se» que la Junta Electoral acceptés les tesis de la defensa d’Otegi.

REACCIÓ D’OTEGI

En una entrevista a la televisió pública basca, Otegi ha demanat «tranquil·litat» arran del pronunciament de la Junta Electoral, que ha qualificat d’«una greu equivocació». L’exportaveu de Batasuna ha apuntat que l’esquerra 'abertzale' compta amb «molta gent capacitada» per ser 'lehendakari', i ha recomanat centrar-se a treballar per recuperar els vots de simpatitzants de l’esquerra 'abertzale' que han optat per Podem en els dos recents comicis generals.

Notícies relacionades

I és que EH Bildu mantindrà Otegi com a principal referent electoral. El seu principal actiu polític protagonitzarà la campanya independentment de si pot ser candidat o no. Els cartells i fullets amb la seva imatge ja estan preparats i, a més, la polèmica al voltant de la seva presència a les llistes electorals li ha proporcionat un protagonisme que fa uns mesos no tenia.

Hores després de conèixer el revés de la Junta Electoral, EH Bildu ha avançat que, a més de la via judicial, també obriran una «batalla política» contra la inhabilitació d’Otegi que qualifiquen d’«il·legítima».