Otegi, pendent de la decisió de la Junta Electoral

L'organisme provincial de Guipúscoa analitza des d'aquest dimarts si es pot presentar a les eleccions basques

1
Es llegeix en minuts

El futur polític d'Arnaldo Otegi torna a estar en mans de la justícia. La Junta Electoral Provincial de Guipúscoa analitzarà, a partir d'aquest dimarts, si accepta la petició del secretari general de Sortu per presentar-se com a 'lehendakari' per EH Bildu. Sobre Otegi recauen dues inhabilitacions que, segons la Fiscalia Advocacia de l'Estat, l'impossibilitarien presentar-se com a candidat a cap comici fins al 2021. La defensa, en canvi, al·lega que la pena s'hauria acabat el dia que Otegi va sortir de la presó.

Amb tot, serà la Junta Electoral qui decideixi. No obstant, segons informa 'Europa Press', l'òrgan no entrarà a fons en l'assumpte, sinó que es limitarà a comprovar si existeix una sentència ferma d'inhabilitació, una de les causes que impedeixen presentar-se a les eleccions com a candidat.

El 29 d'agost es donarà a conèixer la proclamació definitiva de les candidatures per part de la Junta. En cas que l'òrgan accepti finalment la petició d'Otegi, la Fiscalia o qualsevol de la resta de formacions polítiques que concorren a les eleccions podran recórrer. De fet, PP, Ciutadans i UPDPPCiutadans UPD ja han assegurat que així ho faran.

Notícies relacionades

Si, en canvi, la Junta guipuscoana decideix que l'aspirant d'EH Bildu no es pot presentar, serà el seu advocat, Iñigo Iruin, qui recorrerà la resolució. El recurs es podrà presentar en un termini de dos dies al Jutjat Contenciós de Sant Sebastià, que tindrà fins al dos de setembre per resoldre.

Aquesta decisió, al seu torn, podria ser recorreguda davant el Tribunal Constitucional, que tindrà l'última paraula. Aquest òrgan tindrà fins al set de setembre -dos dies abans de l'inici de la campanya electoral a Euskadi- per determinar si Otegi podrà finalment concórrer o no a les eleccions basques del 25 de setembre