Rajoy prepara un discurs conciliador, tot i estar enfadat amb Sánchez

El candidat del PP evitarà una investidura de precampanya, però el 'no' del PSOE acosta les eleccions

Sospès un pla b per atraure el PNB o un PSOE afeblit després dels comicis bascos i gallecs

undefined35192209 madrid  18 08 2016  mariano rajoy  pp  durante la rueda de p160818185518

undefined35192209 madrid 18 08 2016 mariano rajoy pp durante la rueda de p160818185518 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els col·laboradors de Mariano Rajoy reconeixen que la seva irritació ha arribat a cotes insospitades sense que pugui donar curs a aquest enuig ni tan sols el dia més assenyalat: el debat d'investidura. El to aspre i tallant que fet servir en les últimes compareixences davant la premsa ha despertat tant de malestar que algunes veus han arribat a elevar la queixa en la compareixença de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, després del Consell de Ministres, divendres. Els seus sostenen que Rajoy es veu forçat a presentar-se sense prou suport, cosa que viu amb especial dramatisme, com demostra que va arribar a declinar la proposta del Rei Rei de presentar-se com a candidat després del 20-D per evitar el fracàs. A més, excusen, rep una elevada pressió de Brussel·les i no ha pogut descansar durant les vacances, però admeten que si hi ha una cosa que l'ha enervat per sobre de tot és l'actitud esquiva de Pedro Sánchez, que es va negar a reunir-se amb ell per abordar quina havia de ser la data de la investidura. Com que el PSOE s'aferra al 'no', Rajoy entreveu les terceres eleccions com a possibilitat cada vegada més real. No obstant, en comptes de donar sortida a aquesta rancúnia amb un discurs a l'ofensiva, en to de precampanya, té previst plantejar el debat al Congrés amb formes conciliadores. Fonts del PP indiquen que Rajoy tornarà a allargar la mà a Sánchez, tot i saber que el socialista serà dur i es recrearà en el 'no'. 

El líder del PP  mantindrà la mà estesa fins que s'acabi la investidura, i si fracassa, sortirà a l'atac 

El candidat començarà a preparar el discurs la setmana que ve amb els seus col·laboradors, com sol fer, demanant suport argumental per departaments per compondre ell amb aquests fragments el text definitiu que llegirà el dimarts 30 d'agost a la tribuna d'oradors, previsiblement a les dotze del migdia, sense límit de temps. Aleshores explicarà que des del 20-D ha fet tot el que ha pogut per configurar un govern que doni estabilitat al país, un executiu de coalició amb el PSOE i Ciutadans que garanteixi la recuperació econòmica. 

NOMÉS FINS AL 3 DE SETEMBRE

Fonts del PP reconeixen que, tot i estar furiós, el discurs evitarà, en la mesura del possible, ser hostil i atacar el secretari general dels socialistes. Encara que en altres ocasions la tribuna del Congrés ja s'ha utilitzat com a escenari electoral, aquesta vegada el candidat conservador considera que ha de tornar a allargar la mà a Sánchez. Però, adverteixen els populars, si Rajoy no aconsegueix la investidura, el dia 3 de setembre començarà la precampanya. 

Tot i així, al PP, però també al PSOE, són conscients que si no es nomena president el dia 2, encara queda temps fins a la convocatòria formal d'eleccions per intentar un pla b, un nou intent d'investidura, i les dues formacions es miren de reüll. Els populars juguen en els seus càlculs amb els resultats dels comicis bascos i gallecs del 25 de setembre. Auguren que els socialistes poden sortir-ne afeblits i poc propensos, per tant, a afrontar unes terceres generals. En aquest context, opinen, es podria obrir una rebel·lió a les files socialistes que qüestionés el lideratge de Sánchez i les seves decisions.

El seu entorn  justifica l'enuig: la pressió de Brussel·les, l'actitud esquiva del PSOE i saber que, llevat de sorpreses, perdrà la votació  

Notícies relacionades

El PP, a més, compta amb un altre as que el pot afavorir: que el PNB necessiti el seu suport a Euskadi per formar govern després del 25-S i, així, negociar a canvi un 'sí' dels cinc diputats del partit nacionalista a Madrid. En aquest escenari, sumarien 175 vots a favor (137 del PP; 32 de C's; 5 del PNB; 1 de Coalició Canària) i estarien a només un d'aconseguir la investidura. Amb aquest comptador, sospesen els populars, resultaria insostenible que el PSOE bloquegés la formació de govern. No descarten tampoc que el diputat de Nova Canària s'incorporés al 'sí'.

El dubte que mantenen és quin és el pla b de Sánchez, si és que en té. Sospesen que és plausible que, davant l'amenaça d'aparèixer com a responsable de les terceres eleccions, forci el comitè federal a permetre-li que negociï amb Podem i els independentistes o que demani el cap de Rajoy a canvi d'una abstenció.

Ciutadans rebaixa l'entusiasme i demana al PP "reformes profundes"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha negat aquesta disjuntiva i ha insistit que hi ha "alternatives" al "fals dilema": o Rajoy o terceres eleccions. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Iceta ha opinat que si el conservador fracassa i no aconsegueix ser investit president, "hi ha altres alternatives" i ha esbossat la possibilitat ja apuntada en la legislatura anterior de proposar un independent per ser cap del Govern central. Iceta és un dels socialistes que més obertament han manifestat possibles sortides al bloqueig actual. Aquest dissabte ha tornat a descartar que el PSOE faciliti la investidura del candidat del PP.