Una regidora de Rita Barberá, el seu assessor i la seva exparella es "van enriquir" amb comissions il·legals

L'aixecament parcial del secret de sumari del 'cas Taula' permet conèixer detalls d'algunes 'mordidas', que podrien arribar als 20.000 euros

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts

Un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil revela que María José Alcón, exregidora de València pròxima a Rita Barberá i imputada en el cas de les 'mordidas' del 3% va mantenir una forma d'actuació específica "que es repetiria de forma reiterada en el desenvolupament de diversos contractes" relacionats amb el departament que dirigia, influint de forma directa en els concursos "perquè l'empresa adjudicatària fos la que s'hagués acordat prèviament".

Així consta en una recent resolució del jutjat, després de l'aixecament parcial del sumari que afecta aquesta peça separada, l'E, sobre prevaricació i suborn del 'cas Taula', que forma part de la peça principal d''Imelsa'. A més dels excàrrecs públics, figuren com a investigats representants de les empreses adjudicatàries dels contractes municipals.

El jutge ha arribat a aquesta conclusió arran del contingut de les converses gravades entre el 2005 i el 2006 per Marcos Benavent, que es qualifica a si mateix de 'jonqui dels diners', de les seves declaracions i de la documentació intervinguda per la Guàrdia Civil. D'acord amb el magistrat, els indicis existents se centren en el concurs públic per contractar les obres de neteja i manteniment de la façana de La Llotja, adjudicades el novembre del 2003 a Estudios Métodos de la Restauración, SL (EMR), per 1,027 milions d'euros, amb una ampliació posterior de 448.000, i en què hi ha indicis que Benavent va rebre 9.000 euros de "comissió o 'mordida'" que posteriorment va entregar a Alcón.

'MORDIDAS' EN CULTURA I PATRIMONI

Alcón i Benavent van portar a terme l'"adjudicació fraudulenta amb l'ànim d'obtenir un benefici econòmic i no respectant els principis generals que han de regir la contractació pública", assenyala l'informe, que ha provocat que el jutge hagi decidit incoar peça separada sobre els suposats tripijocs a canvi del pagament de comissions.

Notícies relacionades

La UCO també investiga les obres de neteja i consolidació de les Torres de Quart, que es va concedir per més d'un milió i mig d'euros a una UTE formada per Cleop i Contratos y Obras Empresa Constructora. La 'mordida' en aquest cas va pujar a 20.000 euros. D'aquests, Benavent hauria entregat 10.000 euros a Alcón, que se n'hauria quedat 5.000 i n'hauria deixat 5.000 més "per al partit".

L'execució de les obres de conservació i restauració dels ponts de Serrans i de la Trinitat, va anar a parar, de nou, a Estudio de Métodos de la Restauración el febrer del 2007 per un import de 2.357.951 euros. La comissió que va pagar l'empresa va ser del 2 o 3%. Carlos Vicent, representant de la companyia i també imputat "no en recorda la quantitat exacta". Finalment, l'explotació del centre cultural La Rambleta i la Mostra de València també estan sent investigats per la Guàrdia Civil.