L'increïble Govern minvant

L'Executiu de Rajoy ha encongit en funcions i en integrants

De 13 ministres s'ha quedat en 10 en quatre mesos

31789515 59

31789515 59 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

'El increíble hombre menguante' és un títol de culte per als amants de la ciència-ficció. Jack Arnold va fer el 1957 una magnífica adaptació de la novel·la de Richard Matherson que, gairebé sis dècades després, resisteix fenomenalment el pas del temps. Molt abans i molt millor que 'Cariño he encogido a los niños' i 'La increíble mujer menguante', aquesta pel·lícula relatava com la rutina diària d'un home es convertia en una epopeia després que una boira radioactiva l'encongís.

El Govern ha experimentat en els últims mesos una mutació similar a la que patia Scott Carey en el film. No només té menys funcions per la seva interinitat, sinó que també compta amb menys integrants. L'Executiu que capitaneja Mariano Rajoy, amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría com a escudera, ha passat de 13 ministres a 10 en menys de quatre mesos. L'últim a desaparèixer ha sigut Alfonso Alonso, ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en funcions, després de ser elegit com a candidat popular a les eleccions basques. El consell de ministres d'aquest divendres haurà d'assignar la seva cartera a algun dels seus supervivents. 

Alonso deixarà la seva cartera seguint el mateix camí que José Manuel Soria i Ana Pastor. El primer va fer història al convertir-se en el primer ministre en funcions que havia de deixar el seu càrrec. Els seus contradictoris intents de negar la seva presència en els 'papers de Panamà' van portar el titular d'Indústria, Energia i Turisme a deixar la política. Rajoy va traspassar les seves funcions governamentals al ministre d'Economia, Luis de Guindos

Un altre escàndol, el 'Fernándezgate', va aixecar ombres de dubte sobre la continuïtat de Jorge Fernández Díaz. Tot i la polseguera i la pluja de peticions de dimissió, no s'ha mogut del despatx del Ministeri de l'Interior en què va parlar amb l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, de com buscar draps bruts per minar políticament CDC i ERC

Notícies relacionades

Qui sí que ha fet les maletes és Pastor, que va deixar en mans del ministre de Justícia, Rafael Catalá, les seves tasques al Ministeri de Foment després de ser elegida presidenta del Congrés. A l'estar en funcions, el cap de l'Executiu no té facultat de nomenar nous ministres ni alts càrrecs. Així, fins que es constitueixi un altre govern, seran altres ministres els que assumiran les competències dels que marxin. 

Rajoy ja va començar la legislatura amb el mínim històric de ministres després de la restauració de la democràcia. Les 13 carteres que va assignar el desembre del 2011 contrastaven amb les 21 que va distribuir al seu dia Adolfo Suárez (que tenia a més dos vicepresidents), els 18 ministeris que va arribar a tenir Felipe González, els 17 de José Luis Rodríguez Zapatero o els 16 de José María Aznar.