El ministre Alonso serà el candidat del PP en les eleccions basques

El titular de Sanitat es va resistir a acceptar un lloc que l'allunya del Govern central

Sosté que defensarà un projecte de "moderació, estabilitat i integració" a Espanya i la UE

Alfonso Alonso, candidat del PP a ’lehendakari’. / EFE / DAVID AGUILAR / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

El temps ha jugat en contra del president del PP basc i ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, que finalment serà candidat a lehendakari en les eleccions del pròxim 25 de setembre. Era un secret a crits al seu partit que ell no volia sotmetre’s a l’examen de les urnes a Euskadi, on els populars tenen unes perspectives més que humils en un panorama  electoral que ja es preveu polaritzat entre el PNB i Podem. De fet, en l’organització de Mariano Rajoy es va arribar a sospesar la possibilitat que fos l’ara vicesecretari Javier Maroto qui es fes càrrec d’aquesta responsabilitat. Però finalment Rajoy va assenyalar Alonso, malgrat les seves reticències a fer aquest pas.

La sort de l’encara titular de Sanitat podria haver canviat si Rajoy ja tingués un govern en el qual moure peces i fins i tot intercanviar-les amb les que copen el poder al PP, on el polític basc seguirà tenint possibilitats en llocs rellevants. O almenys això sostenen alguns dels seus companys de files, que van veure en el fallit intent del president en funcions de situar Dolores de Cospedal al Congrés un indici clar que, a curt o mitjà termini, el tauler conservador rebrà una sacsejada. Però la investidura segueix sent de moment una utopia mentre altres calendaris paral·lels es van tancant, com és el cas dels comicis a Euskadi o a Galícia, cosa que obliga a adoptar mesures.

«Defensaré un projecte de moderació, estabilitat i integració a Espanya i Europa», va assenyalar Alonso, un dels involucrats en aquestes decisions d’última hora, des de Vitòria, després de reunir la cúpula del PP basc. A més, es va comprometre a «ser útil a la societat basca» que ha sigut testimoni, va dir, de com Euskadi «ha estat paralitzada per un Govern basc que no ha fet res quan més es necessitava».

TRES MINISTRES MENYS

La designació d’Alonso com a candidat a lehendakari l’obligarà a renunciar al càrrec de ministre tard o d’hora. Així, és previsible que el Consell de Ministres d’aquest divendres sigui l’últim al qual assisteixi. Quan abandoni el Govern, Rajoy perdrà un altre ministre del seu Gabinet, després de José Manuel Soria –que a l’abril va renunciar al d’Indústria després de ser relacionat amb els papers de Panamà– i Ana Pastor, que fa uns dies va deixar Foment per accedir a la presidència del Congrés. A l’estar en funcions, Rajoy no té facultat de nomenar nous ministres ni alts càrrecs. Així, fins que es constitueixi un altre govern, seran uns altres ministres els que assumiran les competències dels que marxin. 

Notícies relacionades

El president Rajoy va aprofitar l’ocasió per agrair el treball fet per Alonso a través de les xarxes socials: