SISME AL GOVERN EN FUNCIONS

El ministre Soria abandona la política assetjat per les seves mentides i la pressió social

El president en funcions traspassa a Guindos les competències d'Indústria, Energia i Turisme

El polític canari deixa també l'escó i el PP canari després de dies d'aferrar-se a la butaca i diverses converses amb el seu amic Rajoy

 

  / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

José Manuel Soria ha fet història. Un ministre en funcions obligat a renunciar al càrrec. I ha demostrat patir un problema, bé a causa d'imprudència temerària que l'ha portat a solemnitzar públicament que mai va tenir empreses o relacions amb paradisos fiscals –versió que documents difosos per la premsa han desmentit-, bé perquè la seva capacitat per recordar quins papers firma o quins no o de quines societats forma part o ha sigut secretari i hereu és impròpia i insuficient, segurament, per a un subjecte amb els seus responsabilitats. Ell, des que el seu nom va sortir als ‘papers de Panamà’, ha defensat la segona de les tesis, la més sorprenent: que és innocent, però un desmemoriat. I ho ha mantingut fins divendres a les 8.30 hores, quan acceptava oficialment davant Mariano Rajoy tirar la tovallola. El president, que segons el seu entorn ha cregut en ell fins que les proves sobre els vincles amb la illa de Jersey ho han eclipsat tot; que va parlar amb Soria en diverses ocasions durant la setmana per escoltar que 'no hi havia res a témer', que amb documentació i diverses compareixences públiques el tema 'quedaría en res', que tot era qüestió de 'saber aguantar la pressió' i 'guanyar temps per poder aclarir malentesos', finalment va deixar caure al seu ministre i amic. Com anhelava gran part del seu equip governamental i del seu partit. 

"Tenint en compte la successió d'errors comès al llarg dels últims dies, en relació amb les meves explicacions sobre les meves activitats empresarials anteriors a la meva entrada en política el 1995, deguts a la falta d'informació precisa sobre fets que van tenir lloc fa més de 20 anys; sense perjudici que cap d'aquestes activitats empresarials hagi tingut relació ni vincle cap mena amb l'exercici de tals responsabilitats polítiques; considerant el mal evident que està situació està causant al Govern d'Espanya, al PP, als meus companys de militància i als votants, singularment greu en el moment polític actual, comunico que, després de conversa amb el president del Govern, li he traslladat la meva decisió irrevocable de presentar la meva renúncia expressa a les funcions que com a ministre d'Indústria, Energia i Turisme tinc encomanades des del 21 de desembre", va sostenir Soria en un enrevessat comunicat oficial. Els seus funcions governamentals passaran a mans de Luis de Guindos.

Alguns dels arguments donats en aquest paràgraf interminable pel ja exministre tornen a xocar de morros amb la realitat: si ha de marxar per la porta del darrere no és per les seves activitats empresarials “anteriors” a arribar a l'alcaldia de Las Palmas –que va assolir efectivament el 1995-, si no per haver estat rere una societat que operava des d'un dels principals paradisos fiscals del món, Jersey, i que va estar activa fins al 2002, això és, quan ell feia anys que exercia de polític. I sobretot per no haver dit la veritat als ciutadans, els seus companys i al propi Rajoy sobre aquesta i altres qüestions inacceptables en un polític (també va negar tenir res a veure amb la societat britànica UK Lines Limited, d'idèntic nom a la qual li atribuïen els papers de Panamà a les Bahames, i que resulta que havia fundat el seu propi pare). “Si això es confirmés, ningú que hagi operat des de paradisos fiscals pot estar al Govern”, va emfatitzar des de La Moncloa el ministre Cristóbal Montoro, en una contundent frase que va ser avalada per la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría i que resumia sense dissimular els motius que estaven rere l'adéu del seu company al Govern i el PP canari en particular i a la política, segons sembla, en general.

L'ORIGEN: MOSSACK FONSECA

Notícies relacionades

El calvari públic de Soria va començar dilluns, quan es va saber que el ministre, juntament amb el seu germà, apareixia en la documentació obtinguda del despatx panameny Mossack Fonseca, origen de la filtració a la qual han tingut accés diversos mitjans d'arreu del món, a Espanya La Sexta i el Confidencial. Va dir llavors des de les Canàries el titular d'Indústria que es tractava d'un error i que també el seu germà desconeixia per què la seva rúbrica apareixia en algun dels documents. I per donar versemblança al seu discurs, va garantir haver demanat a la fiscalia de l'Audiència Nacional que comprovés que ell no tenia empreses al Panamà. Després va ampliar l'inèdit permís de recerca també a les Bahames.

A partir d'aquí van començar a publicar-se per degoteig firmes de José Manuel Soria i el seu germà en documents d'empresa que el ministre no reconeixia, fins que es va difondre la prova de les seves relacions amb un paradís fiscal. Va ser el punt d'inflexió per a Rajoy, encara que altres membres de la direcció popular ja miraven amb desconfiança el titular d'Indústria i els seus titubejos des de dies enrere. Tot això en vigília d'eleccions, excepte sorpresa d'última hora.