EL POLS INDEPENDENTISTA

El Govern central i el TC esperaran la votació del Parlament per decidir si actuen d'urgència

Els magistrats podrien sancionar d'ofici la Cambra catalana o esperar un requeriment del Govern espanyol

El comitè de direcció del PP recorda a la presidenta del Parlament i als membres de la Mesa que desobeir té conseqüències

El Tribunal Constitucional, en una foto d’arxiu.

El Tribunal Constitucional, en una foto d’arxiu. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

Tant el Govern central com el Tribunal Constitucional esperaran que el Parlament sotmeti a votació les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent per decidir les mesures a adoptar contra la Cambra catalana per incompliment de les seves resolucions. Fonts del TC consultades per l'ACN asseguren que, en tot cas, aquest no seria un procediment automàtic i que la celeritat de la resposta dependrà de la voluntat dels magistrats d'actuar d'ofici o bé esperar alguna mena de requeriment per part de l'Estat. Per la seva banda, fonts de l'Executiu central asseguren que l'advocat de l'Estat no pot fer res fins que el document estigui publicat al 'Butlletí Oficial del Parlament', i que serà llavors quan la Moncloa determinarà la seva resposta, encara que també subratllen que el tribunal pot actuar d'ofici.

Els membres del TC entenen que la resolució de la setmana passada, en què advertien la Mesa del Parlament de la seva obligació d'impedir qualsevol iniciativa que impulsés el procés constituent, va deixar clar el criteri del tribunal. De tota manera, fonts de la institució subratllen que aquest decisió no es pot considerar com l'últim pas previ abans d'obrir un procediment sancionador, i més quan els grups majoritaris, Junts pel Sí i la CUP, han esquivat l'avís fent que la Mesa només "prengués nota" de les conclusions, però sense incloure-les al ple d'aquesta setmana.

Per la seva banda, el vicesecretari general del PP, Pablo Casado, ha subratllat aquesta tarda que segons la legislació vigent la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa de la Cambra podrien patir les conseqüències de desobeir l'Alt Tribunal, si finalment autoritzen que el ple pugui votar les conclusions de la comissió sobre el procés constituent. Casado ha reconegut que aquest assumpte ha sigut tema d'estudi en la reunió que ha mantingut aquest matí la cúpula del partit, sota la presidència de Mariano Rajoy, i que els populars pensen estar "molt vigilants" per evitar que es voregi la llei.

EVITAR LES FISSURES

Si el document se sotmet finalment a votació serà, doncs, fruit d'una petició que els dos grups -JxSí i CUP- faran durant el ple parlamentari. Així, els magistrats esperaran que la Cambra consumi el suposat incompliment per decidir, d'entrada, si convoquen un ple que analitzi la situació i decidir si fan ús de les facultats sancionadores que els atorga la reforma de la llei del TC. La voluntat del Constitucional és no fer passos en fals que acabin obrint fissures en el si de la mateixa institució.

Notícies relacionades

De moment no s'ha convocat cap ple, ni hi ha la previsió de celebrar-ne cap aquesta setmana, malgrat que el president del TC té la facultat de convocar-lo d'urgència i amb caràcter immediat. Segons fonts del TC, la resposta que els magistrats s'han autoreceptat comporta actuar des de la "prudència", però també amb "contundència". En cas d'incompliment, enviarien formalment una notificació al Parlament o als membres de la Cambra que considerin responsables de la desobediència.

ESCENARI NOU

El que hagi de passar després dependrà de diversos factors. El primer és si hi ha una voluntat majoritària d'actuar d'ofici, o bé els magistrats prefereixen esperar que sigui l'advocat de l'Estat o alguna altra instància la que emplaci el TC a activar el mecanisme sancionador. Després s'obre un escenari nou per a la institució en què els passos a seguir no són clars, segons les citades fonts. Els magistrats són conscients que hauran de ser ells mateixos els que dissenyin el procediment, i que les seves actuacions crearan un precedent.