LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El PP pagarà 1,2 milions per evitar l'embargament per la caixa b

Andrea Levy redueix la fiança a una "garantia cautelar" i nega que sigui una condemna

L'Audiència Nacional dóna 10 dies al partit perquè pagui la quantitat com a responsable civil subsidiari

2
Es llegeix en minuts

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha comunicat aquest dilluns al PP que té 10 dies per pagar un total d'1.245.154 euros com a responsable civil subsidiari en el cas de la caixa b. Si no paga aquesta quantitat en aquest termini, el partit serà embargat.

Són els diners que havien d'haver pagat els extresorers Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta, l'exgerent del PP, Cristóbal Páez, i l'empresa Unifica, de l'arquitecte Gonzalo Urquijo, encarregat de les obres de la seu central de la formació, al carrer Génova de Madrid, per les quals el partit va pagar un total d'1,4 milions d'euros en negre, segons l'Agència Tributària.

En la seva resolució, el magistrat adverteix al PP que té 10 dies per dipositar els més d'1,2 milions que no han pogut satisfer els acusats, o serà embargat en la mateixa quantitat. En concret, els populars han de pagar 220.167 euros pel diner negre no declarat en l'impost de societats del 2008, i un total d'1.024.987 pel mateix concepte que corresponia a la mercantil Unifica.

FINANÇAMENT IL·LEGAL "SISTEMÀTIC"

El PP serà jutjat com a responsable civil en el cas de la seva caixa b per no haver declarat les donacions il·legals, i pel pagament en negre de les obres de la seu. Segons el magistrat, la formació es va finançar de manera il·legal "de forma sistemàtica" des de 1990 fins a "almenys" el 2008, amb una caixa b creada pel partit que es nodria amb donacions il·legals d'empresaris que rebien adjudicacions de governs del PP.

A més de l'organització, el jutge fa seure al banc dels acusats la cúpula financera de la formació durant 20 anys, els extresorers Bárcenas, Lapuerta i l'exgerent Páez; i l'arquitecte i dos dels seus col·laboradors que van reformar en negre la seu del Partit Popular del carrer de Génova de Madrid.

LA REACCIÓ DEL PARTIT CONSERVADOR

El PP ha assenyalat, després de conèixer la resolució, que dipositarà la fiança en el termini indicat. La notícia ha arribat al carrer de Génova quan ja havia acabat la tradicional reunió dels dilluns del comitè de direcció popular, presidit per Mariano Rajoy. Tot i això, la vicesecretària Andrea Levy ha comparegut davant els mitjans amb una resposta destinada a contrarestar l'efecte de la decisió del jutge a poc més d'un mes de les eleccions. Així, la dirigent ha asseverat que el que reclama De la Mata no és "ni una multa ni una condemna, sinó una garantia cautelar prenent com a base les afirmacions de Luis Bárcenas", que el PP segueix negant. 

Notícies relacionades

Levy ha rebutjat que el PP es financés il·legalment, com sosté el magistrat, i ha afirmat que el seu partit "assumirà la responsabilitat" quan hi hagi una condemna i no abans, ja que ara, segons el partit, encara s'estan dirimint "les acusacions de part del senyor Bárcenas" que els populars rebutgen. 

A partir d'aquesta tesi, la fiança imposada, segons fonts del PP, és part del procediment "previst" i no suposa en cap cas que el jutge trobi nous elements de culpabilitat al voltant de la presumpta caixa b, informa Patricia Martín