La justícia segueix estirant el llarg fil del 'cas 3%'

La presumpta trama de comissions ja esquitxa una vintena d'ajuntaments

fcasals31543160 barcelona 21 10 2015  registro judicial de la sede de ciu de160722172842

fcasals31543160 barcelona 21 10 2015 registro judicial de la sede de ciu de160722172842

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

«No manen els càrrecs electes, manen les quatre famílies de sempre. Passava, passa i passarà fins que els que en saben s’atreveixin a denunciar», diu l’exregidora d’ERC Montse Gassull. Ella va presentar 23 denúncies sobre un cúmul de suposades il·legalitats comeses al consistori de Torredembarra (Tarragonès) sota el mandat de l’ara imputat Daniel Masagué (CDC). Aquestes denúncies són el fil solt d’una suposada trama de mossegades del 3% o més que segueixen estirant un jutjat del Vendrell i la Fiscalia Anticorrupció.

En els dos últims anys –dels quatre que fa que dura la investigació– s’han fet escorcolls i requeriments en una vintena d’ajuntaments de tot Espanya, a la seu central de CDC a Barcelona, en empreses i domicilis, i s’han detingut i empresonat polítics i empresaris. Les ramificacions s’han anat estenent amb el pas del temps.

DIMISSIÓ DES DE LA CEL·LA

Masagué va sortir lliure l’endemà d’haver dimitit des de la seva cel·la, on va passar 17 dies. A l’empresari Jordi Sumarroca, directiu de Teyco i fill de Carles Sumar-roca, fundador de CDC juntament amb Jordi Pujol, el va excarcerar l’Audiència de Tarragona en segona instància després de presentar una fiança de 600.000 euros. El mateix tribunal va deixar lliure el tresorer de Convergència i administrador de la fundació CatDem, Andreu Viloca, amb una fiança de 250.000 euros, quantitat abonada pel partit.

L’únic pres ara és l’exalcalde de L’Ametlla de Mar Andreu Martí mentre no presenti 1,2 milions de fiança. La investigació va localitzar i va bloquejar un compte a Andorra amb 2,3 milions. El president de la consultora Efial, Toni Martos, va estar empresonat tot just un dia, just per reunir els 600.000 euros de fiança fixats pel jutge. Efial, d’origen andorrà, impulsava empreses municipals que, presumptament, servien per desviar fons públics.

De les nou peces separades, la que aixeca més expectatives és la tercera. Segueix secreta, tot i que per múltiples filtracions se sap que s’investiga si CDC cobrava el 3% en comissions a empresaris a canvi d’obres i adjudicacions públiques.

El fil que s’ha estirat per arribar fins aquí són les obres de Teyco a Tor-redembarra i els pagaments d’almenys 850.000 euros a dues empreses de Masagué. Tant la firma com l’exregidor sostenen que tot és legal, acordat, de l’esfera privada i justificat. Però els fiscals i els investigadors veuen indicis que són pagaments a l’exalcalde per actuar, presumptament, com una mena de recaptador. La seva hipòtesi és que els Sumarroca van pagar suborns a Masagué a través de CatDem i que van usar aquest sistema als consistoris convergents de Figueres, Sant Celoni, Sant Cugat i Lloret.

DOCUMENTS TRITURATS

Notícies relacionades

Viloca és tresorer de CatDem, de CDC i de les fundacions Fòrum Barcelona i Nous Catalans. La Guàrdia Civil va escorcollar-ne el despatx i va reconstruir, trosset a trosset, documents trobats en una trituradora. El jutge, després de més registres el 28 d’agost del 2015, va imputar 10 detinguts per suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal, alteració de subhastes i concursos públics i falsedat en document mercantil.

Fonts de la família Sumarroca assenyalen que pateixen una persecució política per ser catalanistes, tal com demostrarien, segons el seu parer, les escoltes al ministre Jorge Fernández Díaz. Masagué sosté que no hi ha cap 3% i que tot es veurà quan s’aixequi el secret de sumari. Fonts de la investigació, però, asseguren que segueixen estirant el fil i cada vegada arriba més lluny.