PROCÉS CONTRA LA FAMÍLIA DE L'EXMANDATARI CATALÀ

El jutge cita exalts càrrecs de Pujol per comissions del 3% de la banca

Un exbanquer va acusar la família de l'expresident d'enriquir-se amb els sous de funcionaris

També serà interrogat un exgerent d'una immobiliària pel presumpte pagament del 5%

 

  / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / J. G. ALBALAT / MADRID / BARCELONA

El jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley, ha citat a declarar com a testimonis tres exalts càrrecs de la Generalitat per interrogar-los per presumptes comissions pagades per la banca pel rendiment de les nòmines d'empleats públics, tal com va denunciar fa uns mesos un exdirectiu d'una entitat financera.

En un acte, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, el magistrat cita per al pròxim 13 de juny vuit nous testimonis, entre ells l'exdirector de Ferrocarrils de la Generalitat Antonio Herce (condemnat al seu dia a quatre anys de presó per malversar fons d'aquesta empresa pública), l'exgerent de l'Incasòl Antoni Paradell i l'exdirector general del Departament d'Hisenda Francesc Xavier Ruiz del Portal.

Els nous testimonis seran interrogats arran de la denúncia de l'exdirectiu del Banc Natwest Mark Gumersindo Campos Guzmán, que va relatar primer en una carta remesa al jutjat i després davant la Policia Nacional una "operativa" perla qual les entitats bancàries pagaven "donacions" en efectiu a la família Pujol pels beneficis que obtenien de gestionar les nòmines d'empleats públics.

El jutge De la Mata va demanar a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) que prengués declaració a l'exdirectiu de Natwest a l'haver rebut un escrit en que aquest li comunicava que tenia informació sobre les presumptes irregularitats que van permetre als Pujol amassar la seva fortuna. El jutge relata en un acte que de la declaració prestada per aquesta persona "es desprèn l'existència d'una possible operativa perquè la família Pujol amassés grans quantitats d'efectiu per al seu patrimoni".

PAGAMENTS EN EFECTIU

En la seva declaració davant la policia, l'exbanquer, que va treballar al Natwest del 1987 al 1995, va denunciar que existien acords entre entitats bancàries i grans empreses i organismes públics per gestionar les nòmines dels empleats i "acumular els saldos en els comptes bancaris" i, a canvi, pagar en efectiu d'un percentatge pels beneficis obtinguts. 

Aquestes suposades comissions, segons el relat de l'exdirectiu bancari, es repartien entre "regals" per a ex alts càrrecs i pagaments en efectiu a diferents "despatxos", entre ells les oficines que Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, té al carrer de Ganduxer de Barcelona.

L'exdirectiu va precisar que aquestes comissions corresponien al 3% dels beneficis que obtenien les entitats financeres per la cessió de les assegurances socials dels funcionaris, de l'IRPF i de saldos anomenats "ociosos", en una pràctica que també mantenien amb grans empreses.

Aquests saldos "ociosos", segons detalla el jutge, derivaven de les recaptacions dels pagaments d'empreses i funcionaris públics que s'havien d'abonar a la Seguretat Social i a Hisenda, però que es mantenien a l'entitat bancària durant un llarg període de temps, cosa que els reportava beneficis.

També el 13 de juny que ve, el jutge vol interrogar com a testimonis dos exdirectius que van succeir el denunciant al capdavant de l'oficina central de Natwest a Barcelona, així com a una extresorera de l'Institut Català del Sòl (INCASÒL) en l'època en què s'haurien pagat les comissions denunciades.

ALTRES COMISSIONS

Notícies relacionades

Un altre dels testimonis que el magistrat cita per a aquell dia és José María Alibes, exgerent de l'empresa de promoció immobiliària de CCOO Habitatge Entorn, arran de la mateixa denúncia de l'exdirectiu, que va assegurar a la policia que en una ocasió el va sentir confessar que havia pagat comissions al primogènit de Jordi Pujol.

El denunciant va precisar a la policia que havia coincidit amb Alibes en un dinar entre els anys 1997 i 1998, durant la seva etapa de director financer en l'empresa Procivesa (participada per l'Ajuntament de Barcelona en un 50 %) i que aquest havia comentat que havia de pagar un 5% de comissió a Jordi Pujol Ferrusola a canvi que la Generalitat li comprés un local comercial. Per aquest motiu, el jutge de l'Audiència Nacional també ha citat a declarar com a testimoni al directiu que va substituir al denunciant en la citada Procivesa.