La importància de la copulació

Polèmica al Parlament per la presència o no d'una conjunció (una 'i') en les conclusions del procés constituent

El futur immediat de la política catalana depèn que es fixi la 'i' o es deixi una 'coma'

jjubierre34503072 el president de la generalitat  carles puigdemont  amb part 160629115525

jjubierre34503072 el president de la generalitat carles puigdemont amb part 160629115525 / ACN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un d'aquells duels escènics que marquen època, Josep Maria Flotats i Juanjo Puigcorbé van representar en l'escena barcelonina ‘Per un sí o per un no’, una deliciosa obra de Nathalie Sarraute on prenent una frase aparentment innòcua d'un dels personatges (”Està bé, això”) s'anava extraient tota una varietat de significats i implicacions en la relació entre els dos personatges.

En el teatre parlamentari català l'èxit des de dilluns es diu ‘conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent’ i, molt en concret, una frase en què la presència o no d'una conjunció copulativa, una ‘i’, pot determinar el futur immediat de la política catalana. En el punt setè el text que es va donar a conèixer dilluns diu així: “’Després de la fase de participació ciutadana, es completarà la desconnexió amb la legalitat de l'Estat espanyol a través de l'aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya i un mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l’Assemblea Constituent (AC)”. Catalunya Sí que es Pot, no obstant,  ha denunciat que no era el que es va votar. Que s'ha falsificat el que es va votar. I en el que es va votar hi havia una coma: “a través de l'aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya, com a mecanisme unilateral d'exercici democràtic”.

És a dir, i aquí radica la polèmica. La ‘i’ obre la porta a un referèndum unilateral i acosta les posicions de Junts pel Sí i la CUP a dos mesos de la qüestió de confiança. La ‘coma’ i el ‘com a’ assenyalen que l'aprovació de les lleis de desconnexió actua com a mecanisme unilateral. És a dir, no hi ha espai per a un RUI.

FRAGMENT CENSURAT

Joan Coscubiela, de CSQP, a més, ha denunciat que en el text que ha arribat a la Mesa s'havien eliminat graciosament dos paràgrafs de les conclusions de la seva força.

Notícies relacionades

Per tant, dimarts al migdia la situació és d'espera que es reuneixi la Mesa de la comissió i decideixi quin text es va votar o, fins i tot, decideixi votar de nou els punts polèmics. Després es retornaran les conclusions a la Mesa del Parlament perquè decideixi si ho inclou o no en l'ordre del dia del ple.

Però això no és tot. CSQP, PSC i Ciutadans han demanat que els lletrats de la Cambra catalana realitzin un informe jurídic sobre les conclusions, arran del que va dir el Tribunal Constitucional després de la declaració independentista del Parlament del 9 de novembre passat. Junts pel Sí i la CUP ho van impedir al·ludint a l'informe que es va fer, justament, després de la resolució del TC.