'CAS FERNÁNDEZGATE'

La fiscalia del Suprem no veu indicis per investigar el 'Fernándezgate'

Els fiscals sí que indagaran qui va difondre la gravació del ministre amb Daniel de Alfonso

També volen esbrinar una possible malversació de fons a l'Oficina Antifrau

jrico34442205 barcelona 24 6  016    el candidat del ppc al congr s  jorge160714211321

jrico34442205 barcelona 24 6 016 el candidat del ppc al congr s jorge160714211321 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La fiscalia del Tribunal Suprem considera que no hi ha prou indicis per iniciar una investigació penal contra el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, per la conversa amb el llavors cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. Un escàndol que, batejat com a 'Fernándezgate', va irrompre en la recta final de la campanya de les passades eleccions generals i va provocar les ires de tota l’oposició i, en especial, de l’independentisme català. Després d’aquesta decisió, la investigació sobre una possible guerra bruta contra el sobiranisme solament podrà ser de caràcter polític. Així, el PSOE té previst promoure quan es constitueixi el Congrés una comissió d’investigació sobre el 'Fernándezgate', iniciativa que compta amb el suport de la majoria de grups parlamentaris i que el PP vol defugir.

LES CONCLUSIONS

Els fiscals han reunit totes les denúncies que s’han presentat per aquest escàndol, incloses les d’ERC i En Comú Podem, i han escoltat el contingut íntegre de les gravacions revelades pel diari 'Público' per analitzar-ne l’abast penal. Finalment, no han observat la comissió de delictes «per iniciar un procés per preconstitució falsa de proves» ni per prevaricació administrativa contra el ministre de l’Interior, que, com que és aforat, hauria de ser investigat pel Tribunal Suprem.

Una vegada analitzada la gravació, la fiscalia considera que la conversa la va enregistrar un tercer, que és qui ha comès el delicte, així com la persona que la va filtrar a 'Público', però no el diari digital. Per això, els fiscals consideren que s’ha de determinar si aquest sistema d’escolta estava instal·lat al despatx del ministre de l’Interior, on es va portar a terme la reunió amb l’excap d’Antifrau, i també qui decideix divulgar-la. Aquestes fonts rebutgen que la gravació s’hagi pogut portar a terme a través del 'pirateig' del mòbil dels interlocutors, entre altres raons perquè en aquest departament hi ha instal·lats inhibidors. La fiscalia de Madrid serà la que investigarà la possible comissió d’un delicte de revelació de secrets.

LA GESTIÓ DE DE ALFONSO

El que sí que investigarà la fiscalia de Barcelona és la gestió de Daniel de Alfonso al capdavant de l’Oficina Antifrau per si ha pogut cometre un possible delicte de malversació de cabals públics. En la conversa que manté amb el ministre de l’Interior, De Alfonso sosté que està intentant convèncer «el Grup Planeta» perquè investigui el pare del líder d’ERC, Oriol Junqueras.

En concret, els fiscals posen sota sospita De Alfonso per aquesta afirmació que se sent a la conversa amb Fernández Díaz: «Estic intentant convèncer el Grup Planeta perquè faci una investigació perquè no hi aparegui ningú i no sigui gens sospitosa, i m’esbrini si és un enriquiment al municipi de Puigcerdà del pare d’Oriol Junqueras».

Fonts fiscals van explicar que si finalment aquest grup editorial va portar a terme les esmentades indagacions i les va pagar amb els seus propis fons no hi hauria delicte, i que només n’hi hauria si la investigació hagués estat sufragada amb fons públics procedents de l’Oficina Antifrau.

Notícies relacionades

Els fiscals del Suprem han dirigit un escrit a la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, que finalment ha ordenat obrir un procés a les fiscalies de Barcelona i Madrid sobre aquests fets.

De Alfonso va ser apartat pel Parlament del càrrec de director de l’Oficina Antifrau per un «greu incompliment dels seus deures i obligacions» arran de la publicació de la gravació.