11 d’ag 2020

Anar al contingut

LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Detinguts l'interventor i el secretari municipal de Lloret

Un jutjat de Blanes investiga l'adjudicació dels milionaris contractes de recollida d'escombraries a l'empresa GBI, propietat de Gustavo Buesa

Hisenda va sostenir el 2015 que aquest empresari, soci de Jordi Pujol Ferrusola, finançava irregularment CDC

J. G. Albalat Ferran Cosculluela

Detinguts l'interventor i el secretari municipal de Lloret
Agents de la Guàrdia Civil, aquest matí, a l’Ajuntament de Lloret de Mar.

/

Lloret de Mar ha iniciat la campanya d'estiu amb mal peu. Agents de la Guàrdia Civil, en una operació coordinada per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i el Crim Organitzat, han portat a terme aquest dimecres un registre a l'ajuntament per recollir els expedients de l'adjudicació dels contractes milionaris de la recollida d'escombraries i neteja de platges que van ser atorgats el 2011 al Grup GBI, durant l'últim mandat de Xavier Crespo, l'exalcalde convergent condemnat a 9 anys d'inhabilitació per suborn i prevaricació pels seus negocis amb la màfia russa.

L'operació de la fiscalia anticorrupció s'ha saldat, a més, amb la detenció de l'interventor i el secretari municipal (Carlos Arbó i Josep Rafael Josep Gacía, respectivament), que van avalar amb els seus informes una adjudicació polèmica, ja que es va fer el maig del 2011, pel procediment d'urgència, quan només faltava un mes per a les eleccions municipals d'aquell any. Diversos grups de l'oposició van criticar amb duresa aquest concurs (de més de 90 milions d'euros, ja que la seva durada és de gairebé una dècada), i van assegurar que s'havia fet a mida per a l'empresa GBI, que va ser l'única que es va presentar a l'adjudicació malgrat que es tractava d'un contracte milionari.

PLANTA DE TRACTAMENT DE RESIDUS

La fiscalia anticorrupció ha informat en una nota que en la denominada operació Tro també s'està investigant la gestió i les obres del centre de tractament de residus que també va ser adjudicat a GBI per la Generalitat a proposta del consistori el 2009. Aquesta instal·lació, que es va inaugurar el 2013, va tenir un pressupost de 44 milions d'euros.

En el marc d'aquesta operació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Blanes, s'han autoritzat quatre diligències d'entrades i registres, i s'han acordat el bloqueig de comptes corrents i l'embargament de béns immobles pertanyents al Grup GBI, que està dirigit per Gustavo Buesa Ibáñez, un empresari ben relacionat amb Convergència i amb la família de l'expresident Pujol, que en els últims anys ha creat un imperi empresarial basat en la recollida i el tractament de residus, amb diverses adjudicacions en municipis de Catalunya, entre elles el polèmic abocador de Vacamorta, que finalment va ser clausurat per ordre judicial.

DONACIONS SOSPITOSES

En un informe divulgat el febrer del 2015, l'Agència Tributària concloïa que Gustavo Buesa podia haver finançat irregularment CiU a canvi de contractes manipulats. L'agència assenyalava, a més, que GBI havia fet donacions per valor de 550.000 euros entre el 2007 i el 2010 a tres fundacions vinculades a CDC i Unió. Unes donacions que, segons la Guàrdia Civil, se sumarien a préstecs a CiU "que posteriorment no serien tornats". A més, l'Audiència Nacional està investigant per què l'empresari va abonar pagaments per un import superior a 200.000 euros a Jordi Pujol Ferrusola.

L'operació desenvolupada avui té per objecte la investigació i el descobriment de delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau o exempció il·legal, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i dels abusos en l'exercici de les seves funcions, així com de tràfic d'influències.

L'ALCALDE SE'N DESVINCULA

Després de la intervenció policial, l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat (CiU), ha desvinculat l'operació de la gestió municipal de l'actual govern de la ciutat. Dulsat ha assegurat que des que és alcalde, fa un any, “les coses es fan amb legalitat, equidistància i molta ètica”.

No obstant, l'alcalde ha reconegut que ell no pot respondre ni comprometre's per expedients i adjudicacions que es van portar a terme fa set o nou anys. Dulsat ha insistit que ell se sent “molt tranquil”, però també ha admès que l'actual consistori viu amb molta “incomoditat” aquesta operació policial, a causa del "xou mediàtic" que sol acompanyar aquesta mena d'intervencions.

10:11

Además de las dos detenciones, la Fiscalía Anticorrupción ha dado más detalles en una nota informativa que dice que, "simultáneamente, por el Juzgado de Instrucción n° 2, se han autorizado 4 diligencias de entradas y registros, habiéndose bloqueo de cuentas corrientes y el embargo de bienes pertenecientes al 'Grupo GBI' (operación Trueno)".

"Se trata de una investigación judicial dirigida por el juez de Instrucción n° 2, de Blanes, que tiene su inicio en la investigación de la Guardia Civil coordinada por la Fiscalía contra la Corrupción Criminalidad Organizada".

10:02

El interventor y el secretario municipal han sido detenidos.

09:59

Gustavo Buesa no se encuentra en Lloret, se encuentra en Ibiza.

09:50

El alcalde de Lloret, Jaume Dulsat (CiU), ha afirmado que está muy tranquilo porque estos hechos tuvieron lugar cuando él no estaba en el ayuntamiento -el anterior alcalde del municipio fue Xavier Crespo, que tuvo que dimitir por su vinculación con el caso Clotilde y su vinculación con la mafia rusa-, aunque ha reconocido que se trata de una situacion muy incómoda por todo el 'show' mediatico que rodea este tipo de actuaciones.

Bajo esta línea, Dulsat, esta mañana, entrando en el ayuntamiento.

09:40

Fuentes del Instituto Armado, en la operación están previstas varias detenciones y otros registros.

09:16

Hay dos vehículos logotipados 4x4 y cuatro camuflados con matrículas tapadas.

09:14

GBI fue la unica empresa que se presentó al concurso y algunos grupos de la oposicion dijeron entonces que se habia hecho a medida de la empresa de Gustavo Buesa.

09:11

Buesa fue señalado por la Agencia Tributaria como socio de Jordi Pujol Ferrusola y, en un informe del 2015, Hacienda sostenía que habría financiado irregularmente a CDC a cambio de contratos amañados en el consistorio. GBI Serveis obtuvo en el 2008 el contrato municipal para un centro de tratamiento de residuos en Lloret, a pesar de que carecía de experiencia en este sector y había otra empresa que presentó una oferta más barata y contaba con experiencia. En el 2011, GBI se hizo con la concesión del servico de recogida de basuras también en condiciones irregulares.

Carregar més