LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

buesa2

buesa2
Agents de la Guàrdia Civil, aquest matí, a l’Ajuntament de Lloret de Mar.

/

Detinguts l'interventor i el secretari municipal de Lloret

Un jutjat de Blanes investiga l'adjudicació dels milionaris contractes de recollida d'escombraries a l'empresa GBI, propietat de Gustavo Buesa

Hisenda va sostenir el 2015 que aquest empresari, soci de Jordi Pujol Ferrusola, finançava irregularment CDC

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

Lloret de Mar ha iniciat la campanya d'estiu amb mal peu. Agents de la Guàrdia Civil, en una operació coordinada per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i el Crim Organitzat, han portat a terme aquest dimecres un registre a l'ajuntament per recollir els expedients de l'adjudicació dels contractes milionaris de la recollida d'escombraries i neteja de platges que van ser atorgats el 2011 al Grup GBI, durant l'últim mandat de Xavier Crespo, l'exalcalde convergent condemnat a 9 anys d'inhabilitació per suborn i prevaricació pels seus negocis amb la màfia russa.

L'operació de la fiscalia anticorrupció s'ha saldat, a més, amb la detenció de l'interventor i el secretari municipal (Carlos Arbó i Josep Rafael Josep Gacía, respectivament), que van avalar amb els seus informes una adjudicació polèmica, ja que es va fer el maig del 2011, pel procediment d'urgència, quan només faltava un mes per a les eleccions municipals d'aquell any. Diversos grups de l'oposició van criticar amb duresa aquest concurs (de més de 90 milions d'euros, ja que la seva durada és de gairebé una dècada), i van assegurar que s'havia fet a mida per a l'empresa GBI, que va ser l'única que es va presentar a l'adjudicació malgrat que es tractava d'un contracte milionari.

PLANTA DE TRACTAMENT DE RESIDUS

La fiscalia anticorrupció ha informat en una nota que en la denominada operació Tro també s'està investigant la gestió i les obres del centre de tractament de residus que també va ser adjudicat a GBI per la Generalitat a proposta del consistori el 2009. Aquesta instal·lació, que es va inaugurar el 2013, va tenir un pressupost de 44 milions d'euros.

En el marc d'aquesta operació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Blanes, s'han autoritzat quatre diligències d'entrades i registres, i s'han acordat el bloqueig de comptes corrents i l'embargament de béns immobles pertanyents al Grup GBI, que està dirigit per Gustavo Buesa Ibáñez, un empresari ben relacionat amb Convergència i amb la família de l'expresident Pujol, que en els últims anys ha creat un imperi empresarial basat en la recollida i el tractament de residus, amb diverses adjudicacions en municipis de Catalunya, entre elles el polèmic abocador de Vacamorta, que finalment va ser clausurat per ordre judicial.

DONACIONS SOSPITOSES

En un informe divulgat el febrer del 2015, l'Agència Tributària concloïa que Gustavo Buesa podia haver finançat irregularment CiU a canvi de contractes manipulats. L'agència assenyalava, a més, que GBI havia fet donacions per valor de 550.000 euros entre el 2007 i el 2010 a tres fundacions vinculades a CDC i Unió. Unes donacions que, segons la Guàrdia Civil, se sumarien a préstecs a CiU "que posteriorment no serien tornats". A més, l'Audiència Nacional està investigant per què l'empresari va abonar pagaments per un import superior a 200.000 euros a Jordi Pujol Ferrusola.

L'operació desenvolupada avui té per objecte la investigació i el descobriment de delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau o exempció il·legal, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i dels abusos en l'exercici de les seves funcions, així com de tràfic d'influències.

L'ALCALDE SE'N DESVINCULA

Notícies relacionades

Després de la intervenció policial, l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat (CiU), ha desvinculat l'operació de la gestió municipal de l'actual govern de la ciutat. Dulsat ha assegurat que des que és alcalde, fa un any, “les coses es fan amb legalitat, equidistància i molta ètica”.

No obstant, l'alcalde ha reconegut que ell no pot respondre ni comprometre's per expedients i adjudicacions que es van portar a terme fa set o nou anys. Dulsat ha insistit que ell se sent “molt tranquil”, però també ha admès que l'actual consistori viu amb molta “incomoditat” aquesta operació policial, a causa del "xou mediàtic" que sol acompanyar aquesta mena d'intervencions.

Actualitzar

Fa 2843 dies

Fa 2843 dies

Fa 2843 dies

Fa 2843 dies

Fa 2843 dies

Fa 2843 dies

Fa 2843 dies

Fa 2843 dies

Carregar més