LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

La fiscalia del Tribunal Suprem arxiva el 'cas Ritaleaks'

El fiscal no veu indicis de delicte que Barberá carregués despeses per 278.000 euros a l'Ajuntament de València

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Laura L. David
Laura L. David

Periodista

ver +

No hi ha motiu, segons la fiscalia del Tribunal Suprem, per investigar Rita Barberá per les despeses sumptuoses carregades a l'Ajuntament de València entre els anys 2011 i 2014. El fiscal no aprecia delicte en el 'cas Ritaleaks' i ha decidit arxivar les actuacions relacionades amb presumptes irregularitats en les 466 factures per una suma total de 278.000 euros que van ser carregades a l'erari, segons va denunciar el grup municipal de Compromís.

En el seu escrit, el fiscal Carmelo Quintana no considera que Barberá, "amb el grau de seguretat que una imputació delictiva requereix", carregués al consistori “despeses de viatges que no tinguessin relació amb la vida municipal”. No obstant, sí que aprecia alguns dubtes sobre que “pogués considerar-se l'existència d'algun dèficit en la justificació d'algun dels viatges”, qüestió que, assenyala, procediria determinar “en l'àmbit de la jurisdicció comptable", de manera que Compromís podria adreçar ara la denúncia davant el Tribunal de Comptes.

TARONGES I VIATGES

Quintana no veu delicte, per exemple, en l'enviament de caixes de taronges a dirigents del PP ni en els viatges sense justificar. Respecte a les taronges, el fiscal destaca que es van regalar “en ocasió de la festes de Nadal” i que es tracta d'“un producte característic de la ciutat que no té un preu elevat”. Es van enviar caixes per valor de 32.494,41 euros. La fiscalia admet que “certament bastants dels destinataris estaven relacionats amb el partit polític al qual pertanyia l'alcaldessa”, si bé després ho justifica perquè “el PP era el que estava en el Govern des del desembre del 2011 i, per tant, es podria entendre que les caixes de taronges s'enviaven a membres de partit governant".

Notícies relacionades

Pel que fa als viatges, el fiscal del Suprem considera que “la majoria de les despeses abonades per l'ajuntament” entre el 2009 i el 2014 “tenen una explicació, encara que sigui succinta”. En altres, però, assenyala a continuació, "no consta el motiu del viatge, però sí que eren a Madrid, breus i amb acompanyament d'escorta”, així que assumeix que és “deduïble” que es tractava de desplaçaments amb “caràcter oficial".

BLANQUEIG, L'ÚNICA IMPUTACIÓ PENDENT

Després de rebre la denúncia de Compromís, la Fiscalia Anticorrupció de València sí que va apreciar que l'exalcaldessa podria haver incorregut en un delicte continuat de malversació de cabals públics. Per la seva nova condició d'aforada davant el Tribunal Superior de Justícia valencià, Anticorrupció va enviar al Suprem les diligències obertes contra l'actual senadora. Fa poc, l'alt tribunal també va arxivar el procediment contra Barberá per no retirar símbols franquistes quan era alcaldessa de la ciutat, incomplint la llei de memòria històrica. Ara com ara, l'única causa que continua oberta al Suprem contra l'exalcaldessa de València i que podria suposar la seva imputació és la peça separada del 'cas Imelsa', que investiga el presumpte blanqueig de capitals i finançament il·legal del grup municipal del PP.