Sánchez: "La seva investidura depèn de vostè, senyor Rajoy, no compti amb els socialistes"

El líder del PSOE es compromet formalment a votar 'no' a l'aspirant del PP i a quedar-se a l'oposició

El secretari general veu el partit fort, Díaz el percep "difuminat" i Lambán diu que Zapatero i Rubalcaba se'n van anar pels resultats

El secretari general del PSOE exigeix al candidat popular que vagi a la investidura i confirma que els socialistes seran l’oposició. / DAVID CASTRO / ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Des de la nit electoral del 26 de juny, en què ja no va acceptar preguntes dels periodistes, Pedro Sánchez no reapareixia en escena. I ho ha fet per fi aquest dissabte, davant el seu comitè federal, per transmetre un missatge als seus -i evidentment també a Mariano Rajoy- que ha pogut ser recollit per les càmeres: s'ha compromès oficialment a votar 'no' en la possible investidura de l'aspirant popular per recalcar que es quedarà a l'oposició, malgrat que alguns barons afins li havien recomanat en les últimes hores que tornés a intentar formar un govern alternatiu al de l'aspirant popular. "La seva investidura depèn de vostè, senyor Rajoy, no compti amb el PSOE", ha advertit.

En una intervenció que ha durat més de 20 minuts davant el màxim òrgan socialista entre congrés i congrés, Sánchez ha fet una anàlisi prèvia de conjuntura política postelectoral en què, sens dubte, el gran protagonista ha sigut Pablo Iglesias. Ha atribuït al líder dels morats, a qui s'ha referit com "el fill polític d'Anguita", haver propiciat que els conservadors tornin a tenir una segona oportunitat i estiguin a punt de revalidar-se al poder per no haver recolzat que un socialista, ell, arribés a la Moncloa quan ho va intentar després del 20-D. "El preu de l'obsessió d'Iglesias pel 'sorpasso' només ha tingut un triomf: evitar un govern socialista i preservar un govern de Mariano Rajoy. S'ha de reconèixer el seu esforç i el seu èxit en aquest esforç. Aquí segueix el senyor Rajoy. ¡Enhorabona, senyor Iglesias!. Tot un èxit històric", ha emfatitzat amb altes dosis d'ironia.

En aquest context, sí que ha volgut posar en valor que el PSOE hagi evitat que Podem el superés. I després de subratllar que, segons la seva opinió, Iglesias ja ha "fracassat" en tres ocasions seguides, això és, les municipals, les generals del 20-D i les del 26-J, ha arribat a dir que hi ha evidències que el seu és un partit que està en ple "enfortiment" davant al "declivi" dels podemistes."Ha sigut dur. Ha sigut dura aquesta campanya electoral, però hem mantingut el timó. Ens hem entossudit a mostrar una alternativa socialdemòcrata als partits de la dreta", ha apuntat un Sánchez que, en la seva intervenció inicial, a penes ha fet autocrítica. Només ha esmentat que ell estava "insatisfet" amb els resultats. Això, després de repassar la dificultat del context polític per la crisi, la desafecció amb la classe política, l'enorme divisió del tauler polític o la situació d'Europa després del 'brexit'. I recordar que ell va ser elegit secretari general fa només dos anys "pel vot lliure, directe i secret" dels afiliats.

LAMBÁN I SUSANA DÍAZ, CRÍTICS

Segurament el líder socialista intuïa que la situació interna -i orgànica- de la seva formació seria tema inevitable d'un comitè federal que ha començat a les deu del matí i en què s'han demanat més de 50 torns de paraula. Un dels més crítics -almenys fins a la una del migdia- amb l'esquema plantejat pel seu secretari general ha sigut el president d'Aragó, Javier Lambán. A porta tancada, segons fonts presents a la reunió, ha instat Sánchez a deixar de parlar del PP o d'altres partits per centrar-se més en el que li ha passat al PSOE, ja que ha perdut un enorme cabal de vot en els últims quatre anys i ha vist molt minvada la seva representació parlamentària.

A més, Lambán ha considerat oportú recordar que altres secretaris generals, com José Luis Rodríguez Zapatero o, més recentment, Alfredo Pérez Rubalcaba, havien renunciat als seus càrrecs per tenir resultats a les urnes que es van considerar dolents, tot i ser millors que els aconseguits al desembre i especialment al juny. Pel que fa a l'andalusa Susana Díaz (que es perfila com a possible alternativa a Sánchez en el pròxim congrés), ha donat la raó al seu cap de files que ara la pilota i la pressió hauria d'estar a la teulada del PP, no del PSOE, i ha recolzat el 'no' a Rajoy per activa i per passiva, a més de comprometre's a ser "lleial" amb el seu secretari general.

Notícies relacionades

Això sí, no ha perdut ocasió per posar alguns peròs amb rellevància al discurs del líder: ha incidit que si la "pressió" social en un moment tal complicat és dolenta, pitjor és la "irrellevància"; ha avisat els seus companys que aquests debats que han obert al voltant de si Sánchez ha d'intentar o no un govern alternatiu al popular, comptant amb 85 escons, "es poden convertir en malson"; ha apostat per no conformar-se amb els resultats i ha recalcat que la realitat, al seu entendre, és que el PSOE ha deixat de ser "un partit hegemònic".

"No hem recollit ni un sol vot d'aquest milió de vots que que ha perdut [al·ludint a Units Podem]. No els hem rebut perquè hem difuminat molt el nostre projecte, perquè la nostra possibilitat de governar era arribar a un govern amb Podem. És hora de recuperar les nostres senyes d'identitat", sostenen que ha dit l'andalusa alguns dels presents al comitè.

Preparar la cita amb l'aspirant del PP

"Li exigeixo a Rajoy que es posi a treballar de veritat. Que anunciï com més aviat millor si va o no a la investidura. Que elabori una oferta programàtica que li permeti obtenir els suports dels seus possibles socis i que no esperi que la resta de partits li resolguem el seu problema -ha al·legat-. Espanya necessita un govern i nosaltres, el PSOE, volem fer l'oposició democràticament i de manera lleial des del Congrés".