El Govern intenta defugir la comissió d'investigació sobre el 'Fernándezgate'

Sáenz de Santamaría suggereix que exministres del PSOE tindrien alguna cosa a dir sobre el funcionament d'Interior

Catalá apunta que la fiscalia ja ha iniciat una investigació i Fernández Díaz nega que ell espiï adversaris polítics

 

  / DANIEL PÉREZ

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els populars van deixar ahir en evidència que no els fa cap gràcia que el PSOE, amb el suport d’altres partits, estiguin decidits a impulsar una comissió d’investigació parlamentària sobre el 'Fernándezgate' i la suposada guerra bruta contra Catalunya, tal com va avançar aquest diari. Tant la vicepresidenta com el ministre de Justícia en funcions van sortir a la palestra a fer front a aquesta iniciativa, que els podria amargar l’inici de legislatura, amb diferents estratègies. És a dir: Soraya Sáenz de Santamaría suggeria als socialistes «reflexió» i que preguntin als seus exministres del ram abans de sol·licitar cap investigació al voltant d’Interior, mentre que Rafael Catalá apuntava que ja s’estan fent els primers passos a la Fiscalia per iniciar una investigació sobre les gravacions al ministre Jorge Fernández Díaz.

«El PSOE pot anunciar tot tipus de comissions, està en el seu dret, però jo faria una reflexió important del que pensen i esperen en aquesta legislatura», va apuntar ahir la també portaveu governamental a la Moncloa, afegint que el més útil seria que valorin juntament amb els seus exministres d’Interior si realment una comissió és «el més útil» per arribar al que volen saber.

Tampoc s’ha mostrat precisament complagut amb la idea d’aquesta comissió el ministre Catalá, que considera que «no té sentit» portar-ho al Congrés quan, segons va revelar, la Fiscalia General de l’Estat ja ha iniciat «línies» d’investigació per donar resposta a les querelles que ja s’han presentat –com la d’ERC– i analitzar si les cintes, que una vegada li van ser entregades pel diari 'Publico.es', ja són  en el seu poder i recullen les converses entre Fernández Díaz i l’exresponsable de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. En aquelles hores de conversa queda evident que el ministre i Alfonso buscaven de forma prioritària indicis sobre corrupció en els dirigents polítics catalans que estiguessin vinculats al procés.

¿MONEDA DE CANVI?

Precisament el que menys reticències va demostrar al fet que es pugui obrir aquesta investigació a la Cambra baixa va ser el màxim afectat, Fernández Díaz, que va dir que s’atindrà al que decideixi el Congrés i el seu grup parlamentari sobre l’assumpte en qüestió. En declaracions a la premsa després de registrar-se com a diputat per a la següent legislatura, l’encara titular d’Interior va asseverar que diguin el que diguin ell no té «experiència» a espiar els adversaris polítics, informa Iolanda Mármol.

Notícies relacionades

Aprofitant el seu pas pel Parlament, se li va preguntar, a més a més, si ell ja té o no assumit que pugui ser 'moneda de canvi' en les negociacions que aquests dies està portant a terme Rajoy per mirar d’aconseguir suports a la seva investidura. De fet, Ciutadans el va assenyalar a ell i al ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, com a polítics que no haurien de seguir en els equips populars si desitgen el suport dels taronges.

«Doncs no em considero peça de canvi en cap negociació», va contestar l’encara ministre, i va afegir que ell va ser objecte d’unes gravacions que es van anar difonent i «editant en petites dosis» durant l’última setmana de campanya electoral, cosa que segons el seu parer no és gaire compatible amb el concepte de «regeneració democràtica» que tant defensen alguns, en clara al·lusió a l’organització d’Albert Rivera. Va afegir també que la investigació que ell va encarregar a la policia judicial sobre el que havia passat al seu despatx durant la reunió amb l’exresponsable de l’oficia Antifrau, Daniel de Alfonso, «avança». «I no puc dir res més precisament pel caràcter reservat que té aquesta investigació», va emfatitzar. 

La querella d'ERC

Els republicans denuncien la “instrumentalització” de les investigacions per afectar l'agenda política i sol·liciten que es determini si va existir acord il·lícit entre Fernández-Díaz i d'Alfonso.